Buy&Hold-portfölj Kommentar Inköp
Buy&Hold-portföljen: Sladdar i rallyt
Tydligaste anledningen till att portföljen har svårt att hänga med index är att uppgången i hög grad varit ledd av storbolag. Något vi har relativt lite av i Buy&Hold. Ser vi på Stockholmsbörsen har till exempel Large Cap-index avancerat 12,5% under november mot endast 7% för Mid Cap och 3,5% för Small Cap.
Börsens viktklasser
Large Cap: bolag med över 1 miljard euro i börsvärde
Mid Cap: bolag med 1 miljard euro till 150 miljoner euro i börsvärde
Small Cap. Bolag under 150 miljoner euro i börsvärde.
Källa: Nasdaq
Vår portfölj är mest lik Mid Cap om man ser till sammansättning. Medianinnehavet bland de 30 största bolagen har ett börsvärde på 4,8 mdr kr. Detta har alltså inte varit så gynnsamt under november. Portföljen är upp 6% mot 12% för OMXSGI.
Kanske reverseras detta men möjligen finns också goda skäl till att storbolagen går bättre. Det kan vara så att storbolag är mer vinnare på makrotendenser med svag krona (bra för de stora exportbolagen) och stigande ränta (bra för storbank). Och därför överpresterar de stora av goda och bestående skäl. Återstår att se.
Månadens inköp
*Buy&Hold-portföljens strategi
Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.
Analysredaktionen beter sig något avvaktande i uppgången. I alla fall om man ser till antalet köpstämplar som delats ut under november, tio stycken. Färre än vanligt och endast i fyra fall renderar analyserna i inköp till Buy&Hold. Resten av råden var upprepningar av tidigare köpråd men mindre än ett år på nacken (se * för regelverket bakom inköp). De fyra var:
- Electrolux. En idé om att nästa års lågkonjunktur redan speglas i kursen samtidigt som bolaget har massor av sparinitiativ på gång som kan skydda vinsten.
- Sampo. Det finska finanshuset som äger If är en bra defensiv placering tror vi och prislappen på aktien kan stiga ett snäpp i takt med att renodlingen till försäkringar går vidare.
- MSAB. Säljer mjukvara för bevissäkring från mobiltelefoner till polis med mera. Attraktiv men volatil affärsmodell som över tid bör skapa värde. Chans till bra avslut på 2022.
- Sleep Cycle. Sömnanalys-appen har en kraschad IPO i ryggen men bjuder på bra värde. Värderingen ligger på 8x rörelsevinsten och tack vare prisökningar och nya marknader är tillväxten är helt okej.
Nedan finns uppgifter om inköpskurser inom parentes. Det sker inga försäljningar den här månaden som endast bjöd på ett säljråd, nämligen Tomra som inte fanns i portföljen sedan tidigare.
- Electrolux (138 kr)
- Sampo (527 kr)
- Sleep Cycle (30,6 kr)
- MSAB (42,8 kr)
Nya bud
Under november har två innehav försvunnit ur portföljen som följd av bud, Swedish Match samt Semcon. I båda fallen med bra avkastning. Semcon gav 142% inklusive utdelningar över ganska prick två år. Match gav 78% på drygt 18 månader.
Det kom ett bud på Caverion som är ett av få finska innehav och en konkurrent till Bravida. Aktien handlas marginellt under budnivån på 7 euro per aktie och vi kommer acceptera budet. Det är trots en fet premie inte superbra men chansen till mer är låg givet att de finska huvudägarna är med på tåget.
Allt om aktuella budsituationer kan du läsa hos Afv:s tjänst Uppköpsguiden.
VIA DENNA LÄNK KAN DU SE BUY&HOLD-PORTFÖLJEN
Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj
Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj
Här hittar du alla portföljer