Buy&Hold-portföljen: Nya inköp och bud

Det blir 14 nya inköp till B&H-portföljen den här månaden. Samtidigt har det kommit bud på ett av våra större innehav.
Buy&Hold-portföljen: Nya inköp och bud - portfolj-900
Foto: Leif R Jansson/TT

*Buy&Hold-portföljens strategi

Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.

Det är åter dags att fylla på i B&H-portföljen. Portföljen är ned cirka 13% i år vilket är i linje med index (OMXSGI). Vi har tidigare varit inne på att strategin i denna portfölj selekterat fram viss övervikt i tillväxtbolag. Detta har tyngt avkastningen när ränteuppgång varit i fokus.

När vi sammanfattar analysskörden sedan förra påfyllningen i B&H-portföljen så är det 14 vanliga köpråd som uppfyller kraven* för inköp denna månad. Det är en del gamla favoriter som vi återkommer till, till exempel Lindab, Inwido och DistIT där vi nu gör tredje inköpet sedan portföljens start.

Men flera är nykomlingar. Finska Wärtsilä finns inte i portföljen sedan tidigare till exempel och inte heller Kjell Group, Fenix eller Dedicare.

Bottenfiske i börsras

I samband med börsraset i anslutning till Rysslands attack mot Ukraina så tog vi lite bredare grepp i våra analyser och tipsade om bra utdelningsaktier, stabila bolag, aktier som blivit extremt billiga i raset med mera. Många av dessa råd var upprepningar av tidigare analyser vilket genererat inköp i B&H. Men i några fall var det helt nya köpförslag. Detta var:

  • Thule Group, ett bra tillväxtbolag som äntligen fick en prislapp som gjorde aktien köpvärd.
  • Telia, en stabil utdelare.
  • Bravida, har bevisat sig som ett mycket stabilt bolag och växte till och med under det värsta kvartalet i coronakrisen.

Denna trio köps också in. Tyvärr har kursen gått upp en del sedan råden först gavs men sådant är livet för B&H-portföljen. Ibland får vi bättre inköpspriser (som förra månaden), men ofta sämre.

Totalt blir det således 14 inköp den här månaden. Transaktionerna med inköpskurs (inom parentes) finns nedan. Tryck på bolagsnamnet för att komma till analysen som aktualiserade köpet.

Aktier som lämnar

När aktier lämnar B&H-portföljen är det vanligen för att de blir uppköpta. Så ser det ut att bli för GHP Specialty Care som nyligen fick ett bud på 35 kr från Ramsey. Detta är bra betalt enligt vår mening. Premien på 97% var lockande i sig men rent operativt har det även funnits frågetecken, särskilt för GHP:s internationella del. Även om bolaget ser ut som en stor vinnare nu när vårdskulden ska regleras efter coronakrisen så avser vi acceptera budet. Vi har köpt aktier både 2019 och 2020 och gör en vinst på 110% på GHP.

GHP-innehavet var vårt 14:e största av totalt 234 innehav. Även den nionde största kommer snart försvinna då Veoneer avnoteras och 37 dollar betalas ut som ersättning.

Däremot är det mer oklart vad som sker i följetången Halmslätten. Vi tackade på styrelsens inrådan nej till budet från Stenhus men under månaden meddelade budgivaren att de fått in 30% av aktierna. Kommer de stoppa den alternativa affär som styrelsen skakat fram med Catena? Trots att den är mer värd än Stenhus-budet? Aktien är tills vidare kvar i portföljen.

Idag publicerar vi en ny analys på e-handelsbolaget Footway och landar i ett säljråd. Det betyder att vi också säljer aktien ur Buy&Hold-portföljen.

VIA DENNA LÄNK KAN DU SE BUY&HOLD-PORTFÖLJEN

Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj

Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj

Här hittar du alla portföljer