Buy&Hold-portfölj Kommentar Inköp
Buy&Hold-portföljen: Nio köp och ett sälj
*Buy&Hold-portföljens strategi
Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.
Det är åter dags att fylla på i B&H-portföljen. Portföljen är ned 24,5% i år vilket är något sämre än index (OMXSGI), som är ned -22%.
Buy&Hold-portföljen består till relativt stor del av tillväxtbolag. Dessa har tyngt avkastningen när ränteuppgång och ökad inflation varit i fokus. Sedan starten i december 2018 är Buy&Hold-portföljen upp 89%. Index har stigit 67% under motsvarande period.
Sedan förra påfyllningen i B&H-portföljen är det nio vanliga köpråd som uppfyller kraven* för inköp denna månad. Vi ökar innehaven i bland annat Autoliv och Kambi.
Dessutom fyller vi på innehavet i hemautomationsbolaget Plejd som är Buy&Hold-portföljens tredje största position. Innan dagens inköp har Plejd-aktien stigit med hela 508% sedan inköp.
508% avkastning
Plejd har vuxit organiskt med hela 82% per år i snitt mellan 2017 och 2021. Bolaget har ett mycket stark momentum i Norge. VD Babak Esfahani jämför utvecklingen i grannlandet med Plejds framfart i Sverige under 2019. Förhoppningsvis kan Plejd bli lika framgångsrika i Norge som i Sverige. Och även i fler marknader på sikt. Bolaget växer även fint i både Nederländerna och Finland. Plejd-värderas till drygt 30 gånger rörelsevinsten på våra estimat för 2022E. Samtidigt faller värderingen fort framöver i takt med den fina tillväxten och skalbarheten.
Vi köper även in en rad nykomlingar som inte finns i portföljen sedan tidigare. Nya innehaven är Elanders, Concentric, Energy Save, Bubbleroom, Humble Group och finska Admicom. Concentric har exempelvis bytt VD nyligen och vi tror bolaget har bra möjligheter att öka tillväxten på sikt. Just bolagets halvdana tillväxt har varit akilleshälen historiskt sett.
Värmepumpar och e-handel
Energy Save och Bubbleroom är två relativt nynoterade bolag. Energy Save noterades hösten 2020 på Spotlight Stock Market och säljer värmepumpar (omsätter cirka 150 Mkr per år). VD Fredrik Sävenstrand är största ägare med 21% av kapitalet. Ett intressant småbolag.
Bubbleroom noterades i november ifjol. E-handelsbolaget har trots en tuff marknad klarat av att växa och öka sina marknadsandelar. Bubbleroom har nyligen implementerat ett automatiserat lager. Får bolaget ut de tilltänka kostnadsbesparingarna/effektiviteten så finns lockande potential i aktien. På nuvarande meriter värderas aktien dessutom till en stor rabatt mot sektorn sett till försäljningsmultiplar (EV/S). Värderingen är omkring 0,3 gånger omsättningen på 2022E.
Dessutom köper vi in det finska mjukvarubolaget Admicom. Enkelt uttryckt kan man säga att Admicom är Finlands motsvarighet till Fortnox. Bolaget har en väldigt fin tillväxthistorik och har i likhet med Fortnox vuxit starkt med stigande marginaler. Admicom har dessutom en tydlig huvudägare i grundaren Matti Häll med 26% av aktierna. Häll grundade Admicom år 2004 och var VD fram till 2016. Admicom värderas till drygt 21 gånger rörelsevinsten på 2023E, jämfört med Fortnox som handlas till omkring 50 gånger jämförelsevis.
Månadens vinsthemtagning
Apropå Fortnox. Bolaget har som sagt uppvisat en mycket imponerande operativ utveckling över tid och aktien har begåvats med en hög värdering. Senaste åren har Fortnox även börjat göra en hel del förvärv för att erbjuda kunderna ännu fler tjänster. Och på så vis kunna öka intäkten per kund. Vi synade aktien i samband med halvårsrapporten i förra veckan och landade i ett säljråd. Slutklämmen i vår analys löd:
Fortnox må vara ett av Nordens absolut bästa tillväxtbolag. Aktien passar däremot inte investerare som vill ha säkerhetsmarginal och trots offensiva prognoser är uppsidan klen. Risken i förhållande till avkastningspotentialen är ofördelaktig. Aktien har utvecklats betydligt starkare än index senaste året. För långsiktiga investerare är värderingen här och nu möjligen inte skäl nog att sälja. Men på ett års sikt skulle vi inte vilja äga aktien.
Sedan vårt säljråd förra veckan har aktien sjunkit 17%. Vår modell i Buy&Hold-portföljen är att göra transaktionerna en gång per månad. Tyvärr missar vi på så vis en del avkastning. Trots kursfallet senaste veckan har Fortnox-aktien ändå stigit över 143% sedan inköpet till portföljen. Fortnox är en typisk aktie som vi mer än gärna vill köpa in till portföljen igen när värderingen kommit ned.
- Fortnox (47,90 kr)
Månadens inköp
Tryck på bolagsnamnet för att komma till analysen som aktualiserade köpet.
- Elanders (155,20 kr)
- Autoliv (843,40 kr)
- Concentric (199,60 kr)
- Kambi (177,95 kr)
- Energy Save (48,0 kr)
- Bubbleroom (18,35 kr)
- Humble Group (14,40 kr)
- Admicom (60,60 euro)
- Plejd (275,0 kr)
VIA DENNA LÄNK KAN DU SE BUY&HOLD-PORTFÖLJEN
Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj
Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj
Här hittar du alla portföljer