Buy&Hold-portföljen: Lower for longer?

Efter ytterligare en räntedriven slagväxling mot aktier i allmänhet och mindre tillväxtbolag i synnerhet så halkade B&H-portföljen ner under nollan i september.
Buy&Hold-portföljen: Lower for longer? - Buy and hold
Buy & Hold

September blev en ny dålig börsmånad med en nedgång på 2% för index (OMXSGI). Buy&Hold-portföljen, som investerar i de aktier Afv:s analysredaktion ger köpråd på, klarade sig något sämre och tappade 3,3%. Sedan årsskiftet är avkastningen nu alltså negativ, -1,3%. Index var upp 3,5%.

Vi ser inga nya förklaringar till den här underprestationen utan det är samma visa som tidigare under 2023. Portföljen har genom åren fått en slagsida mot mindre och ofta tillväxtorienterade företag. Av det totala antalet innehav på drygt 270 stycken är 40% småbolag och 33% medelstora. Endast lite drygt 25% är storbolag. Detta speglar även hur kapitalet i portföljen är investerat.

När räntan gått upp och avkastningskraven skärpts är det främst mindre bolag som drabbats av nedvärdering. I faktarutan här intill ingår den stora skillnaden i avkastning mellan de olika viktklasserna.

Totalavkastning hittills 2023

  • Small Cap -16%
  • Mid Cap -8%
  • Large Cap* +5%

*OMXS30, 30 av de största bolagen. Small Cap-bolag har börsvärde på max 150 miljoner euro. Mid Cap-bolag ligger mellan 150 och 1000 miljoner. Över det rör det sig om Large Cap. Detta enligt Nasdaqs klassificering.

Under september var det bara ett av portföljens tio största innehav som överträffade index, nämligen Munters som steg 5%. Mer representativ var utvecklingen för tillväxtbolag som Evolution (-8%), Ependion (-15%) och Note (-9% senaste månaden). Det som fungerat bra har varit storbolagsvärde som SEB, Tele2 och Loomis. Detta är innehav som gått upp 3-8% under september.

När vänder det?

Givet kompositionen av portföljen är det inte troligt att den börjar slå index tydligt igen förrän småbolag och tillväxt börjar ta revansch. Våra löpande inköp har efterhand blivit med inriktade mot större bolag. Som Investor och SHB den här månaden. Men med 270 innehav totalt i portföljen rör det inte nålen i en handvändning. Typiskt sett köper vi nya aktier för 8 000-10 000 kr per månad vilket bara är ca 2% av portföljvärdet.

Kanske krävs att ränteutvecklingen vänder för att en sådan tillväxt- och småbolagsrevansch ska bli aktuell. I så fall betyder den era av ”higher for longer” som börsen började ta höjd för under september ”lower for longer” för B&H-portföljen. Vi får se.

Nya inköp

Under tiden tuggar vi på med våra inköp. September bjöd på 13 köpråd varav åtta var på aktier som uppfyller villkoren* för att köpas till portföljen. I sju fall är det påfyllningar i aktier vi redan tidigare investerat i och endast en post i form av Logistea blir ett helt nytt innehav.

*Buy&Hold-portföljens strategi

Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.

Försäljningar

Tre analyser mynnade ut i säljråd under september och i ett fall utlöser det en försäljning ur Buy&Hold-portföljen. Detta av Bergman & Beving (de andra säljråden var på Sectra och på K2A:s bägge aktieslag). Argumentet var att aktien hade en väl tilltagen värdering givet de utmaningar som finns på slutmarknaderna och då särskilt inom byggsektorn.

Vi köpte in aktien till portföljen i två omgångar oktober 2020 och december 2022 då värderingen var klart lägre. Avkastningen har varit 63% inklusive utdelningar.

  • Bergman & Beving (144 kr)

VIA DENNA LÄNK KAN DU SE BUY&HOLD-PORTFÖLJEN

Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj

Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj

Här hittar du alla portföljer