Buy&Hold-portfölj Kommentar Inköp
Buy&Hold-portföljen: Köplust
*Buy&Hold-portföljens strategi
Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.
Buy&Hold-portföljen har tappat cirka 9% under senaste månaden och ligger 16% minus sedan nyår. Med tanke på det relativt tunga inslaget av tillväxtaktier i portföljen är det inte alls förvånande att 2022 startat uselt. Stigande ränteförväntningar har ju lett till en global nedvärdering av den typen av aktier.
Det är oundvikligt att en Buy&Hold-strategi drabbas av betydande nedgångar, då och då. Värt att notera är att portföljen faktiskt inte klarat sig särskilt mycket sämre än index. OMXSGI noterar -15,5% sedan nyår.
Månadens inköp
Börsras eller inte – månadens inköp ska ske i enlighet med strategin. Den senaste månaden har Afv:s analysavdelning varit ute med 22 köpråd. Av dessa är det 16 som varken är upprepningar eller avser förhoppningsbolag, och som således innebär att aktien köps in till portföljen. Detta är ovanligt många nya inköp.
Det är fortfarande inte så värst mycket tillväxtaktier som kvalat in som köpvärda, om vi går efter våra analyser. Undantaget är stremingsektorn där vi ser värde i såväl Spotify som Netflix och Nent. Men analyser på serieförvärvare, ESG-vinnare och SaaS-bolag som Lime, Beijer Ref, Nibe eller CTEK har inte landat i köpråd. Det är snarare prisfall även i värdebolag som lockat fram köpsuget, tycks det.
Transaktionerna med inköpskurs (inom parentes) finns nedan. Tryck på bolagsnamnet för att komma till analysen som aktualiserade köpet.
- Ratos (48,1kr)
- Embellance (34,0 kr)
- Nent (324,4 kr)
- H&M (170,32 kr)
- Calliditas (89,6 kr)
- QleanAir (47,9 kr)
- Latvian Forest (8,1 kr)
- Spotify (150 dollar)
- Nordic Waterproofing (169 kr)
- Netflix (387,3 dollar)
- Betsson (55,3kr)
- Komplett (54,5 NOK)
- AFRY (188,1 kr)
- Cellavision (310,4 kr)
- Bredband2 (2,05 kr)
- Husqvarna(114,6 kr)
Nytt bud i Halmslätten
Följetången om budet på Halmslätten fortsatte under februari och ser ut att gå mot ett bra avslut. Efter att styrelsen avvisat Stenhus bud på bolaget har man skakat fram ett nytt bud från Catena. Det avser själva fastigheterna – lagerlokaler som hyrs ut till Martin & Servera.
Halmslättens styrelse bedömer att när allt är sagt och gjort efter en försäljning till Catena inklusive kostnader fram till likvidation, så återstår ett värde i bolaget på cirka 180 kr per aktie. Det är också det belopp som avses delas ut till ägarna. Det kan jämföras med att Stenhus-budet i skrivande stund endast är värt 130 kr på grund av kursfall i Stenhusaktien.
Det återstår due-dilligence-process så det är inte 100% klart att Catena-affären blir av, men vi känner inte heller till några skäl till att det skulle spåra ur. Aktien är knappt handlad men noteras till runt 165 kr. Vi avvaktar och ser 180 kr i handen som ett okej avslut på utflykten. Vi köpte Halmslätten för 134 kr per aktie.
VIA DENNA LÄNK KAN DU SE BUY&HOLD-PORTFÖLJEN
Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj
Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj
Här hittar du alla portföljer