Buy&Hold-portfölj Kommentar Inköp
Buy&Hold-portföljen: Fem nya innehav
*Buy&Hold-portföljens strategi
Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.
Portföljen är ned 30% i år. OMXSGI, alltså index inklusive utdelningar är ned 26% jämförelsevis. Buy&Hold-portföljen har tappat det försprång som portföljen länge hade mot index under 2022 och nu gått några procentenheter sämre. Sedan starten i slutet av 2018 är B&H upp 72% medan index stigit knappt 59%.
Nu är det återigen dags att fylla på portföljen med månadens inköp. Tio aktier köps in. Fem är befintliga innehav som vi ökar i och som vi alltså inte köpt under de senaste tolv månaderna. Samt fem nya bekantskaper.
Bland de gamla favoriterna ökar vi i bryggerikoncernen Kopparbergs. Bolaget borde vara relativt konjunkturokänsligt då alkoholförsäljningen ofta är stabil i såväl goda som sämre tider. En svaghet är bolagets svaga tillväxt senaste åren samt att transparensen i Kopparbergs kvartalsrapporter är kass. Aktien värderas till cirka 9,5 gånger rörelsevinsten och har en direktavkastning på runt 6%.
En annan konjunkturstabil pjäs är Cloetta. Konfektyrbolaget gör en stor investering i en ny fabrik i Nederländerna som skall öka kapacitet och effektivitet för koncernen. Även här är direktavkastningen god på cirka 5-6%.
Andra innehav som vi fyller på i är Clas Ohlson, Platzer och Tele2.
Fem nya innehav
Ett av de nya innehaven är fastighetsbolaget Castellum. Den stora saken är att Roger Akelius nyligen köpt en stor post aktier från VD Rutger Arnhult som överbelånat sig. Castellum har en stark balansräkning med en nettobelåningsgrad på 46% och aktien handlas till en tydlig substansrabatt (53% vid analystillfället).
Det andra nya innehavet är investmentbolaget Linc som fokuserar på hälsovårdssektorn. Största ägare är investeraren Bengt Julander. Några av Lincs största innehav är MedCap, Sedana Medical, Calliditas och Stille. Linc noterades på Mid Cap i maj 2021. Bolaget har en stor kassa vilket är extra bra nu när värderingarna i både noterade och onoterade bolag kommit ned en hel del.
Ett annat bolag som noterades under det intensiva IPO-året 2021 var norska Autostore. Bolaget säljer ett automatiserat robotlagersystem och har exempelvis svenska e-handlare som Boozt, Nelly, Bubbleroom och NA-KD på kundlistan. Autostore växer riktigt fort i kombination med höga marginaler. Ett minus är en rättstvist då Autostore driver flera pågående processer kring patentintrång mot konkurrenten Ocado.
Vi köper in Barrick Gold som är världens näst största guldproducent. Insynsägandet är stort och bolaget har väldiversifierade guldreserver.
Några dagar innan förra inköpstillfället till Buy&Hold-portföljen i september hade investeringsbolaget Viceroy kommit ut med en blankningsrapport mot Truecaller, som vi dessförinnan köpstämplat. Vi avvaktade därför och köpte inte in Truecaller i förra omgången. Inget ytterligare nytt har framkommit från Viceroy och vi köper nu in Truecaller till portföljen.
Byter fot om Anora
Tidigare i veckan satte vi köpråd på finska Anora som är en tillverkare och distributör av alkoholhaltiga drycker. Bolaget är en sammanslagning av finska Altia och norska Arcus. Båda bolagen har sitt ursprung i de gamla statliga sprittillverkningsmonopolen i Finland respektive Norge.
Därefter har ny viktig information framkommit. Anora har tappat en viktig vinagentur. Hur stor effekten blir för bolaget är svårt att säga. Vi väljer dock att ta det säkra före det osäkra och slopar köprådet. Vi köper därmed inte in Anora till Buy&Hold-portföljen, då rådet numera är neutral.
Månadens inköp
Tryck på bolagsnamnet för att komma till analysen som aktualiserade köpet.
- Kopparbergs (135,0 kr)
- Cloetta (19,76 kr)
- Clas Ohlson (73,7 kr)
- Platzer (66,80 kr)
- Tele2 (88,74 kr)
- Castellum (120,40 kr)
- Linc (55,80 kr)
- Autostore (19,35 NOK)
- Barrick Gold (15,34 USD)
- Truecaller (39,54 kr)
VIA DENNA LÄNK KAN DU SE BUY&HOLD-PORTFÖLJEN
Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj
Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj
Här hittar du alla portföljer