Buy&Hold-portföljen: En sista påfyllning

Tio inköp görs i årets sista påfyllning av B&H-portföljen. Bland annat tar vi in tre helt nya fastighetsinnehav.
Buy&Hold-portföljen: En sista påfyllning - portfolj-900
Foto: Leif R Jansson/TT

Dags för årets sista inköp till Buy&Hold-portföljen. Det blir tio vilket innebär att vi totalt sett fyllt på portföljen i 111 aktier under 2022. I många fall befintliga innehav. Men också flera nya. Av månadens inköp är till exempel CAG, Link Prop och Solnaberg aktier som inte fanns i portföljen sedan tidigare.

Bäst & sämst

B&H-portföljen ser ut att gå mot ett svagt 2022 men den senaste månaden har den i alla fall tagit in något på index. En marginell uppgång mot -2% för OMXSGI. De bästa aktierna var ett starkt rapporterande Energy Save (+54% senaste månaden) och Sleep Cycle (42%) där huvudägarna kom med ett bud (se nedan).

*Buy&Hold-portföljens strategi

Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.

Sämst gick det för Humble Group (-30%) där balansräkningen ser ut att kräva uppstärkande åtgärd efter att ledningen så att säga bitit av mer än de kan tugga rent förvärvsmässigt.

Små fastigheter

Under månaden som gick synade analysredaktionen många av börsens mindre fastighetsbolag. Konsultdrivna fastighetsbolag eller enfastighetsbolag, som de ibland kallas. Det är generellt sett en utsatt nisch. Flera bolag är designade för en lågräntemiljö som numera känns väldigt avlägsen. De står kommande år inför en svettig refinansiering. Men det finns även sunda bolag och tre av månadens inköp är i sådana (tror vi). Det är Slottsviken, Solnaberg och Link Prop. Link Prop köpte vi även in till Afv-portföljen.

Redaktionen gjorde även en översikt av konsultsektorn och analyserade flera aktier vilket resulterade i köpråd i CAG och Tietoevry.

De nya inköp som sker denna månad blir i enlighet med strategin* följande (klicka på bolagsnamnet för att komma till aktuell analys):

Försäljningar

Preferens- och D-aktier har inte varit bra att äga under 2022 men det finns ett undantag, Akelius D. Nu har dock direktavkastningen pressats ned till 5,4% och det känns tydligt att det är bolagets egna, omfattande, köp av D-aktier via marknaden som håller kursen uppe. I vår genomgång av aktier med fast utdelning blev det ett säljråd på Akelius D varför den aktien nu lämnar portföljen.

Akelius D köptes vid två tillfällen (april 2020 och oktober 2021) och gav en totalavkastning på 36%. Ganska exakt hälften kom från utdelning och hälften från kursuppgång.

Bud i Sleep Cycle

Det var måndagen 19/12 som ett konsortium lett av bolagets huvudägare la ett kontant bud på 42,5 kr per aktie i Sleep Cycle. En premie på 34% jämfört med senaste stängningskurs men långt under de 70 kr som bolaget såldes ut till i sin IPO sommaren 2021.

Aktien köptes in till B&H så sent som förra månaden. Riktvärdet i vår analys var 51 kr . Det är ofta snålbud när huvudägare försöker komma över de aktier de inte redan äger. Kan opposition mot affären kan tvinga fram en höjning? Det är inte jättevanligt att så sker. Av årets 28 bud har endast tre krävt höjningar för att gå igenom, enligt Uppköpsguiden. Här verkar budgivarna också ha med sig ägare av totalt 85% av aktierna på tåget. Men Sleep Cycle handlas något över budkurs på börsen så hoppet finns. Vi avvaktar.

Lyckligt slut?

Med endast två veckor kvar av 2022 ser det mörkt ut för B&H-portföljen att matcha index i år. Portföljen ligger med en nedgång på 27% efter OMXSGI med ungefär 5%-enheter. Vi har tidigare varit inne på att en extra stor exponering mot småbolag är en förklaring till det. Vi får återkomma med en årssammanställning när böckerna definitivt är stängda.

VIA DENNA LÄNK KAN DU SE BUY&HOLD-PORTFÖLJEN

Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj

Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj

Här hittar du alla portföljer

Annons från Spotlight Group