Buy&Hold-portföljen: En handfull inköp på tapeten

Portföljen köper in skogsbolag och streaming. Men även mjukvara, värdebolag samt ett norskt storbolag.
Buy&Hold-portföljen: En handfull inköp på tapeten - Buy and hold
Hands of woman dialing numbers on safe padlock Foto: Sergey Nivens - stock.adobe.com

OMXSGI sjönk cirka 2% i juni men är totalt sett upp drygt 9% sedan årsskiftet. Buy&Hold-portföljen som nu nästan består av 300 bolag har också sjunkit kring 2% senaste månaden. Men är upp 4,6% sedan årsskiftet.

Buy&Hold-portföljens strategi

Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.

Att portföljen släpar index beror möjligen på att portföljen har en stor andel småbolagsaktier. First North-index är exempelvis ned drygt 1% under 2023. Sedan start har Buy&Hold-portföljen utvecklats drygt 12 procentenheter bättre än index.

Nya inköp

En handfull bolag köps in denna månad. Det är något färre än vanligt. Vi ökar i ett par befintliga innehav. Nämligen ljudboksbolaget Storytel och mjukvarubolaget IAR Systems.

Storytel anordnade en kapitalmarknadsdag under juni och presenterade nya finansiella mål. Bolaget siktar nu på att omsätta 5 miljarder år 2026 med 12% Ebitda-marginal. Det motsvarar 12% årlig tillväxt.

Senaste året har Storytel lagt om strategin och övergett ambitionen att växa kraftigt på många marknader. Nu fokuserar bolaget i stället på ett tiotal marknader som redan är lönsamma eller nära lönsamhet. Delar av styrelsen har också bytts ut. Samtidigt har Storytel arbetat med att sänka kostnaderna och har minskat antalet anställda från 840 till 687 personer.

Aktien värderas lägre än på länge. Samtidigt har tillväxten bromsat in. Det är upp till bevis för Storytel men kan bolaget få ordning på lönsamheten så borde aktien kunna få revansch.

Bäddat för revansch?

Ett annat bolag som är i en operativ svacka är IAR. Mjukvarubolaget erbjuder så kallade inbyggda system och har haft ett par tuffa år med klen tillväxt och fallande lönsamhet. 2021 klev HMS-grundaren Nicolas Hassbjer in som ny ordförande i bolaget. Dåvarande VD fick sparken senare samma år och sedan dess är Richard Lind ny VD.

Kan IAR hitta tillbaka till tidigare tillväxt- (runt 10%) och rörelsemarginalnivåer (25-30%) är aktien troligen ett fynd på dessa nivåer. IAR har gjort ett stort förändringsarbete senaste året men som än så länge inte syns i siffrorna.

Nya innehav

Vi köper också in nya innehav. Skogsbolaget SCA är ett av dem.

Aktien har kommit ned till attraktiva nivåer. Även om skogsmarkspriserna skulle kastas tillbaka till nivåerna som gällde innan pandemin och börsen därtill värderar ner SCA:s skog till klar rabatt är nedsidan acceptabel. Givet värderingen på skogsbeståndet så är den implicita värderingen av bolagets industrirörelse ca 6 gånger rörelsevinsten för innevarande år. Det är lågt med tanke på att 2023 väntas bli ett svagt mellanår, med prognoser om klart bättre resultat 2024 och framåt.

Ett annat nytt innehav är Embellence som tillverkar och säljer tapet i över 90 länder under varumärken som Boråstapeter, Cole & Son och Wall&decò. Aktien noterades 2021 av riskkapitalbolaget Litorina till kursen 42 kronor. Kursen är mer än halverad sedan dess. Den organiska tillväxten har inte imponerat. Marginalerna är dock stabila och värderingen låg. Kortsiktigt finns osäkerhet med svagare köpkraft hos konsumenter.

Dessutom köper vi in norska Yara som är en stor producent av konstgödsel. Bolaget har omkring 17 500 anställda, verksamhet i 60 länder och omsatte ifjol 239 miljarder kronor.

Vår analys från i fredags (30/6) finns länkad här intill.

Månadens inköp

Den här månaden är det fem aktier som kvalar in för inköp till portföljen, enligt strategin*.

Månadens inköp är följande (klicka på bolagsnamnet för att komma till aktuell analys):

Försäljningar 

Inga försäljningar görs denna månad. Affärsvärlden har dock säljstämplat ett antal aktier under juni men som inte ingår i Buy&Hold-portföljen. Dessa är Sectra, Grangex, Transferator, Billerud, Hemnet och Soltech.

VIA DENNA LÄNK KAN DU SE BUY&HOLD-PORTFÖLJEN

Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj

Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj

Här hittar du alla portföljer