Buy&Hold-portföljen: Årets sista inköp

För första gången sedan 2018 köper portföljen aktier i Evolution efter kurspressen i livekasinot. Elva inköp till avslutar ett 2021 som blev riktigt bra för portföljen. Men räcker det för att slå index?
Buy&Hold-portföljen: Årets sista inköp - portfolj-900
Foto: Leif R Jansson/TT

*Buy&Hold-portföljens strategi

Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.

Det har blivit dags för årets sista inköp till Buy&Hold-portföljen. Under den gångna månaden har Afv haft analyser med köpråd på 15 olika aktier. Tolv av dessa kvalificerar sig för inköp då de inte tidigare köpstämplats och/eller köpts in under det senaste året.

Aktierna köps därför in till B&H-portföljen i enlighet med strategin*.

Dagens transaktioner (inköpskurs inom parentes):

Klicka på bolagsnamnen för att komma till respektive analys.

Det är både favoriter i repris och helt nya bekantskaper. Ett exempel på det förstnämnda är Doro där vi efter uppdelningen i en telefon- och en larmdel köper in en post i varje bolag. Norska Kitron är däremot en helt ny bekantskap liksom de nynoterade bolagen SignUp, Case Group och Nordic Asia.

Fyller på i största innehavet

Vi fyller också på i Evolution. Detta är portföljens största innehav som hade gått upp drygt 1000% inför dagens ökning, eller med 10 gånger pengarna annorlunda uttryckt. Under hösten har dock aktien hamnat under en del press. Detta som följd av att en negativ rapport från en blankare eller konkurrent.

Rapporten som lämnats in till spelmyndigheten i New Jersey menar att Evolution tagit emot spel från Sudan och Syrien vilket är länder som fått sanktioner från USA. Samt länder som är otillåtna (Hong Kong och Singapore). För att komma åt spelen har en krypterad så kallad VPN-anslutning använts.

Regulatoriska risker är ett ständigt orosmoln för investerare inom iGaming-sektorn. Evolution-aktien har stigit en bit över 20% sedan Affärsvärldens köpråd för några veckor sedan.

Exit Halmslätten?

Det ligger ett bud på fastighetsbolaget Halmslätten som äger två stora lager uthyrda till Martin & Servera. Aktien är ett relativt nytt innehav i Buy&Hold-portföljen. Budet är 50 kr kontant plus fyra aktier i budgivaren Stenhus Fastigheter. I skrivande stund är det värt 149 kr. Dessutom får man 2 kr i utdelning under acceptperioden.

Vi har inte för avsikt att bli delägare i Stenhus så frågan är om vi skulle sälja över börs eller vänta in budlikviden. När vi synade förutsättningarna (se länk) valde vi det förra eftersom budvärdet var då 8% högre än börskurs. Rabatten ändrats dock i takt med att Stenhus-aktien (65% av valutan i affären) svänger på börsen. I skrivande stund nu är rabatten nere i 5,5%. Givet utbetalning av likvid i mars motsvarar detta en annualiserad avkastning på 22%.

Det är lite för mycket att lämna på bordet så vi behåller våra Halmslätten en tid till – trots risken att fortsatt nedgång i Stenhus-kursen kan radera rabatten rätt raskt.

Portföljen upp 29% i år

När decemberhandeln är avklarad är allt sagt och gjort för 2021 för Buy&Hold-portföljens räkning. Ska man sammanfatta året får man lov att kalla det rätt bra.

Sett i backspegeln kunde det rent av inte börjat bättre. Årets första inköp var nämligen i Note till kurs 60 kr. Kontraktstillverkaren har gått som en raket på börsen efter stark operativ utveckling, flera omvända vinstvarningar och handlas nu kring 220 kr. Note-posten har växt till att bli portföljens sjätte största.

Alla våra 98 inköp under 2021 var inte lika lyckade. Sinch på 117 kr (nu 104 kr) och BIMobject på 10 kr (nu 5,4 kr) är några mindre vältajmade. Men länge ångade B&H-portföljen på med viss marginal mot index.

Portföljen gör skäl för namnet

Portföljen köper och behåller aktier. Bara undantagsvis sker försäljningar. Portföljen agerade precis som strategin säger under 2021. Totalt köptes 110 nya poster in i olika börsbolag vilket ökade antalet innehav till 228 stycken.

Endast sex försäljningar gjordes 2021. I fyra av dessa var det bud som vi accepterade. Det var i Handicare, Adapteo, Allgon och Axkid. I det sista exemplet såldes posten över börs.

Bara i två fall var det ”riktiga” försäljningar där vi slagit om från köp- till säljråd för aktierna. Det var i Elos och Troax.

Tillväxtpress på sluttampen

Strategin att köpa och behåll tenderar dock att selektera fram en övervikt i framgångsrika tillväxtbolag. Detta sker genom att snabbväxande, lönsamma bolag brukar belönas med kursuppgång, men också genom att mer mogna bolag straffas något av att vi inte återinvesterar utdelningar i samma bolag som betalar dem.

För portföljens del har detta lett till att namn som Evolution, Plejd, Sinch, Note och NCAB växt till de stora innehaven. Detta var inte gynnsamt under korrektionen i sluttampen av 2021. I skrivande stund ser Buy&Hold-portföljen ut att stänga 2021 med en uppgång på ca 29%. Det är en viss nedgång från toppnoteringen (+36%) i mitten av november och en effekt av kurspress i aktier som Evolution och Sinch.

Till skillnad från 2020 ser inte portföljen ut att överträffa index under året. Inklusive utdelningar är börsen upp runt 33% 2021. Lyfter man blicken något ser ändå Buy&Hold-strategin värdeskapande ut med en uppgång på 140% sedan start 2017 – mot 104% för index. Med tanke på det ändå begränsade merarbetet för att köpa in aktier en gång per månad till Buy&Hold, får det kallas godkänt tycker vi på Afv.

På återseende i januari då 2022 års första inköp sker i Buy&Hold-portföljen.

VIA DENNA LÄNK KAN DU SE BUY&HOLD-PORTFÖLJEN

Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj

Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj

Här hittar du alla portföljer

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF