Tidig höststädning i portföljen

Våren var stark för Börsplus modellportfölj men under sommaren kunde den inte mer än matcha utvecklingen för index. Vi har avslutat veckan med en liten besiktning inför hösten och valt att lyfta in en intressant cyklisk aktie.
Tidig höststädning i portföljen - c1ede5df-e080-45e1-aad5-8238b3252261fitcroph450q80upscaletruew800sb931e4ddf53fd23d48fd1cfcffbf9c4e5740a60e

Börsplus modellportfölj har haft en ganska bra start på sitt första verksamhetsår. Portföljen, som presenteras nedan och kan följas på Shareville, har avancerat drygt 14 procent vilket kan jämföras med ett mindre tapp, på 4 procent, för index. Alltså 18 procent bättre. Bra så, men försprånget byggdes till stor del upp under våren då portföljens lite defensiva karaktär var ett plus. Under sommaren har den matchat index.

Nu har vi gjort en liten tidig höstbesiktning av innehaven för att vässa avkastningen ett snäpp till. Med en stor kassa har fokus framför allt varit på att vaska fram möjliga nya innehav. En rad sådana dryftades. Bland annat att addera ytterligare till Hoist, som ser billig ut eller köpa in Nordex. Men då skulle exponeringen mot bank kanske bli väl stor. Vi har ju även Swedbank numera som plockades upp under Brexit-raset.

Ett par småbolag som Dist IT och B3IT var också på tal. I Dist IT är det lite spännande läge i aktien såhär alldeles inför avknoppningen av dotterbolaget Alcadon. De finns det som tror att den verksamheten kan få ett litet värderingslyft på egna ben. B3IT är en it-konsult med bra tillväxt och rapporter från övriga i branschen indikerar att det går bra nu. Fast att köpa B3IT är lite som att gå överån efter vatten när vi redan har Ework i portföljen. Värderingen är lite högre, men tillväxten mer hållbar tror vi.

Men valt föll istället på en annan aktie vi nyligen synat med köpråd som följd, nämligen aluminiumbolaget Gränges. Bolaget har gamla anor men noterades (den här gången) så sent som hösten 2014. Då var det ett lite fulcykliskt bolag med väldigt hög exponering mot bilindustrin. Med fulcykliskt menar jag att vinsten till väl hög grad styrs av faktorer bolaget rår mycket lite över. Valutan och bilproduktionen, huvudsakligen.

Idag är läget ett helt annat och det hänger ihop med sommarens förvärv av amerikanska Noranda. Affären ger Gränges den tillväxtkomponent som tidigare helt saknades i caset. Dels genom att USA-bolaget är stora på aluminiumprodukter för AC-anläggningar och liknande. Här pågår ett skifte bort från koppar till aluminium som i bästa fall kan öka tillväxten rejält framöver. Dels finns möjligheter att investera i Norandas fabriker så även dessa kan erbjuda Gränges produkter för fordonsindustrin. Bolaget har klart mindre marknadsandel i Amerika än i Europa och Asien.

Samtidigt är den nuvarande intjäningsförmågan försiktigt värderad. Även om värderingen fortsätter att vara lite ”underleverantörs-snål” så ser vi en uppsida på 20-30 procent i aktien från nuvarande nivåer. Mer om Gränges finns att läsa i senaste analysen. Siffrorna stämmer inte riktigt då vi hade räknar med att affären skulle delfinansieras med en nyemission (man valde skuld till fullo). Det ändrar dock inte caset till det sämre.

Höststädningen fortsätter med att pytteinnehavet i Raysearch säljs samtidigt som vi tar hem lite av vinsten i Bahnhof. Aktien har gått mycket start på sistone och kanske är förväntningarna på datahallprojektet inom Elementica lite väl stora. Den typen av projekt har en tendens att dra ut på tiden.

Den här veckan håller vi extra koll på Matse som lämnar sin halvårsrapport.

Avslutningsvis en kort sammanfattning av veckans analysskörd:

DDM HOLDING

Lite förenklat kan man kalla DDM ett mini-Hoist – med den väsentliga skillnaden att DDM riktat in sig på Östeuropa. Annars är affärsmodellen liknande. Man köper upp portföljer med dåliga konsumentlån som bankerna vill bli av med, och driver in dessa för egen räkning. Det finns saker som talar för DDM som aktieplacering, exempelvis att bolagets marknader är extra lönsamma samtidigt som värderingen är relativt låg. Kruxet är att bolaget än så länge är för litet för att realisera sin potential. Aktien är inte ointressant men vi föredrar Hoist av de bägge.

AVENSIA

IT-konsulter som drömmer om att lyckas med en ”produktifiering” av sitt kunnande… Vi som hängt med ett tag ha hört det förr och ofta har det slutat illa. Man kan nämna Frontec till exempel. Men ledningen i Avensia har faktiskt lyckats hygglig förr med just detta så troligen är oddsen inte så dumma för bolagets ”mellanprogramvara” Storefront. Själva konsultrörelsen verkar dessutom vara i fint skick. Kruxet är bara att börsen redan fått vittring på den positiva trenden och skickat upp aktien rejält i värde. Vi tycker det gått lite för fort fram.

NGS

Bemanningsbolag tillhör inte våra favoritobjekt att investera i. Men NGS har ändå mycket som många sämre kollegor saknar. Bra tillväxt, stabila vinster och en ledning som historiskt varit framgångsrik i att bygga vidare på rörelse genom förvärv. Nu är dock bolaget inne i en svag trend. Faktiskt något värre än vi befarat. Marginalerna inom vårdbemanningen pressas av ökade löner för personalen vilket håller tillbaka vinsten. Men vi tror att pressen kan plana ut framöver, vilket utvecklingen för konkurrenten Dedicare tyder på. Samtidigt tuffar bolagets förvärvsstrategi på. Därför ger vi inte upp om NGS.

TOLERANZIA

I kategorin förhoppningsbolag tog vi en titt på Göteborgsbolaget Toleranzia i veckan. Och gillade faktiskt en hel del av det vi såg. Aktien är långt ifrån sönderhaussad som så mycket annat inom tidig läkemedelsforskning, ledningen verkar gedigen och skissar man en smula på framtiden så är det inte alls svårt att se en flerdubblad aktiekurs på sikt. Detta är alltså något för riskvilliga placerare. Men det är som sagt ett förhoppningsbolag som alldeles säkert behöver mer pengar av den som köpa aktien idag. Så det bör man vara medveten om.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från Spotlight Stock Market