Revansch för värdeaktier?

Portföljen tickar upp så smått när Millicom piggnat till.
Revansch för värdeaktier? - portfolj-900
Foto: Mint Images/REX/TT

I USA har tekniksektorn kylt ned en smula när de mest högflygande aktierna som Zoom och Telsa dalat. Man hör nu tankar om att en comeback för värdeaktier ligger och lurar. Inte oss emot. Portföljen har en hel del av den varan och inte lika mycket teknik. Men vi har hört det förr.

En värdeaktie som faktiskt redan piggnat till kursmässigt är Millicom. Mobil- och kabel-TV-operatören med fokus på Latinamerika. Den är numera portföljens största innehav. Här fanns en direkt orsak till uppgången i form av en analys från Kepler Cheuvreux där Millicom pekades ut som en möjlig kursdubblare.

Argumenten är vettiga, tycker vi. Tillfälliga faktorer har pressat aktien. Som att utdelningen av Kinneviks post skapade ett säljtryck på börsen och Covid-19-krisen sänkte aktiviteten på kundmarknaden. En återgång till utdelning eller återköp 2021 sågs som en trigger. Det senare håller vi med om. Särskilt som det skulle mildra den oro vi då och då känner kring Millicoms förmåga att generera fritt, utdelningsbart, kassaflöde.

Portföljen är upp 1% under den senaste veckan och +8% sedan årsskiftet. Det är en del action bland innehaven men ena tar mest ut det andra. På den negativa sidan sticker LeoVegas ut. Aktien har tappat ungefär 13% under september. Det är mer än andra spelbolag. En tolkning är att bolaget drabbas extra hårt av de nya svenska insättningsbegränsningarna (5000 kr/vecka) som infördes på grund av Covid-19-krisen. LeoVegas är det bolag som har störst exponering mot Sverige och kasinoprodukten.

Detta vore både bra och dåliga nyheter i så fall. Dåliga för att det antyder att LeoVegas har en hög andel storspelare som spelar bort stora pengar i sin kundbas. Det är känns inte hållbart. Ska man se positivt på saken så ska insättningsreglerna inte ska gälla tills vidare utan endast till årsskiftet. Men konstigare saker har förvisso hänt än att tillfälliga skatter och regler för att ”värna” land och folk har permanentats.

För att avsluta med något lite mer positivt så har C-Rad utökat sitt avtal med Elekta. Nu ska strålterapijätten sälja deras övervakningssystem även på den kinesiska marknaden. Tidigare har avtalet gällt USA. Att det utökas är ett mycket lovande tecken.

Se Afv-portföljen här

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer