Afv-portföljen
Portföljen: Soligt i maj
Vid månadsskiften brukar vi följa upp hur det går för Börsplus portfölj som hela tiden finns att se på Shareville eller via länken ovan. Maj blev en bra månad för Börsplus portfölj som klättrade 1,9 procent jämfört med index som backade 1,3 procent.
Rapportsäsongen är nu över för den här gången. På storbolagslistan blev Ericsson en vinnare och en av de aktier som överraskat marknaden allra mest. På förlorarsidan finns bolag som Electrolux, Getinge och Fingerprint som fick sänkta prognoser efter sämre rapporter än väntat.
Vi började maj med att sälja vårt innehav i Cinnober efter en Q1-rapport som inte alls infriade våra förhoppningar om tillväxt. Aktien backade rejält på rapporten som signalerade lägre omsättning och ökad förlust. Nu ska bolaget i stället initiera ett kostnadsbesparingsprogram.
Aktien har gått från ett tillväxtcase till en turn-around vilket bekymrar oss och marknaden. Om bolagets satsningar lyckas och kostnadsraden kan hållas nere kanske vi omvärderar aktien i framtiden.
Istället köpte vi tillbaka en post i Moberg Pharma och tog in affiliate-bolaget Net Gaming till portföljen under månaden.
Vi tror att Net Gaming har bra förutsättningar framöver och tillväxttrenden bör vända till det bättre. Aktien värderas klart lägre än storebror Catena Media och aktien har bra potential till en måttfull multipel som EV/Ebit 10 även om man skissar in en rejäl marginalpress i det långa loppet.
Moberg Pharmas kvartalsrapport med ett starkt Ebitda på 22 Mkr och en marginal på 24 procent för ett säsongsmässigt mellankvartal gav mersmak. Vi köpte en bevakningspost för att se om vår positiva tes om aktiens framtid stämmer. Nettot av osäkerhet och möjlighet är lockande på nivåer runt 30 kronor.
De aktier som bidrog mest till att lyfta portföljen var:
- Bahnhof (+29,7%)
- Bravida (+14,4%)
- Autoliv (+9,9%)
Månadens sänken agerade följande papper:
- BIMobject (-18,4%)
- Cinnober (-12,3%)
- Swedbank (-4,1%)
Vår starka tro om Bahnhof visar sig återigen vara berättigad. Aktien har haft en lysande utveckling på nästan 50 procent i år. Som vi skrev nyligen ryktas det nu om att Bahnhof fått bygglovet för datahallsprojektet Elementica godkänt. Tror man att detta energieffektiva datahallsprojekt är värdeskapande finns det fortsatt uppsida i aktien. Fullt utbyggd och slutsåld bedömdes marknadsvärdet då (2015) till drygt 3 miljarder kronor.
Bravidas rapport som släpptes den 3 maj blev som vi hoppats på, eller snäppet bättre. Vi tror det finns uppsida kvar i aktien i vårt normalscenario och att det inte alls är omöjligt att bolaget ökar rörelsemarginalen något från nuvarande nivå. Aktien ser med andra ord rätt skoj ut för att vara en sparaktie.
Bilsäkerhetskoncernen Autoliv känns säkra på sin väg framåt. Det var i alla fall den bilden aktiemarknaden fick på bolagets kapitalmarknadsdag som hölls nyligen. I samband med det avancerade aktien 2,9 procent. Autoliv har en stark orderingång och bolaget verkar ha en tydlig plan för hur lönsam tillväxt ska kunna upprätthållas under kommande år efter bolagets delning i två bolag. Precis som vi hoppades i februari.
Redovisningen i BIMobject är knepig vilket gör aktien onödigt svår att räkna på. Men bortsett från det taffliga redovisningssättet ser en årsvis kvartalstillväxt på 70 procent bra ut. Vi tror att om BIMObject fortsätter bygga och stärka sin världsunika position så bör aktien värderas runt 10x omsättningen. Det gör oss nöjda nog att sitta kvar med vår post till vidare.
Nu går vi in i lugnare sommartider men ett bolag som ännu inte har rapporterat och många småsparare väntar på är H&M. Sedan delårsrapporten i slutet på mars har aktien utvecklats positivt (om det beror på Stefan Perssons mångmiljard återköp av egna aktier eller om aktiemarknaden hoppas på att försäljningen ser bättre ut är oklart). Försäljningssiffrorna kommer 15 juni och rapporten 28 juni.
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.