Portföljen klättrade över index i november

PORTFÖLJEN: Efter några dystra höstmånader blev november en revansch för portföljen. Den steg en procent medan index backade med fyra. Ework och Alm Equity var de aktier som bidrog mest till portföljen. Vi hittade ett köpläge i Mekonomen, tog hem vinst i Momentum och slog om i Starbreeze.
Portföljen klättrade över index i november - ce3b430c-7eda-46f6-9e27-6f9cc4059fa1fitcroph450q80upscaletruew800s7e3fa32461fd7ac6a1ddd016fea561ea934ab983

I slutet av varje månad följer vi upp hur det går för Börsplus portfölj som hela tiden finns att se på Shareville. Denna gång följer vi upp november och konstaterar att portföljen gick upp nästan en procent medan index backade runt fyra procent.

De aktier som bidrog mest till att lyfta portföljen var:

  • Ework (+9,7% under november)
  • ALM Equity (+7,7%)
  • Mekonomen och Agromino (+2,8%)

Sentimentet kring bostadsutvecklarna har väl egentligen inte förändrats till det bättre. Amorteringskravet skärps ju som lök på laxen. Men nog börjar man se lite ljus kring vissa av de kurspressade bolagen. Att Sagax, med fastighets-geniet David Mindus vid rodret, köpt in sig i Tobin är ett sådant. Alm Equity hämtade tillbaka lite av höstens tunga kursras. Vi hoppas att det fortsätter i den stilen.

Tidigare i höst backade Eworks efter att ha presenterade ett ovanligt lågt rörelsemarginal. Men i november köpte vd och finanschef aktier värda drygt 15 Mkr av storägarna. Det gav aktien en skjuts i rätt riktning. Dessutom finns en klar chans att Ework börjar närma sig botten för bruttomarginalen, tror vi. Innehavet är det klart största i portföljen och det är vi helt tillfreds med.

Månadens sänken agerade följande papper:

  • Cinnober (−12,6% under november)
  • Bahnhof (−10,2%)
  • Axis (−7,5%)

Det vore såklart lögn att säga något annat än att vi är lite oroade över Cinnober. Det går att se massor av värden i bolaget (läs vår senaste analys för mer om det) men hur ska man se på det kompakta säljtrycket från insiders? Senast var det vd:n som lättade på innehavet och tog hem några miljoner i vinst. VI håller ett extra öga på bolaget.

Bahnhof var också en svag aktie i november men där handlar det mer om en andhämtning efter en uppgång som nog var lite väl snabb i samband med aktie-uppdelningen.

Förändringarna i portföljen i november månad:

  • Sålde alla aktier i Momentum på 104,50 kr per aktie
  • Köpte en post Starbreeze för 8,15 kr per aktie
  • Köpte en post Mekonomen för 140,25 kr per aktie

Industrigrossisten Momentum kom med en mycket fin Q3-rapport med en rörelsemarginal nära 5 procent. Vi hade köpt in aktien just med tesen att den typen av lönsamhet låg i korten. När aktien steg en bit över hundralappen (vårt riktvärde) blev beslutet att ta hem vinsten.

Istället har vi plockat in ett annat turn-around-case i form av Mekonomen. En dålig kvartalsrapport fick aktien att falla nära 20 procent på kort tid. Om marginalerna normaliseras lär kursen repa sig snabbt. Förhoppningsvis tyder insiderköpen efter rapporten på att något sådant är på gång. Utöver detta finns möjligheten till ett bud från amerikanska storägaren LKQ.

Spelbolaget Starbreeze togs också in men aktien har faktiskt redan lämnat portföljen. Ju mer vi tittat på bolaget, och kanske främst dess tunna balansräkning, desto mer har riskerna snarare än potentialen hamnat i förgrunden. Till sist landade vi i att detta var ett lite väl spekulativt innehav för portföljen.

Så är vi inne i december och får snart se om året avslutas med ett julrally som så många gånger förr. I så fall lär portföljen åter få svårt att hänga med index givet att den är rätt värdeinriktad – ett fokus som inte varit det rätta under senare år då tillväxt varit ledstjärnan.

Men värde är ett fokus som vi känner oss trygga med. Och vem vet, kanske kan utdelningsstarka värdeaktier få en liten revansch nu när kupongsäsongen så smått börjar närma sig? Vi kan ju alltid hoppas.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från VECKANS FÖRETAG