Afv-portföljen Cinnober
Portföljen i april – blandade skurar

Vid månadsskiften brukar vi följa upp hur det går för Börsplus portfölj som hela tiden finns att se på Shareville eller via länken ovan. April blev ingen stark månad för Börsplus portfölj som avancerade 1,78 procent jämfört med index som steg 2,96 procent.
Vi såg två sidor av myntet i Collector och valde att sälja våra 125 aktier den 5 april. Aktien är billig men vi ser också en tydlig koppling till ränteläget och bostadssektorn som svajat ordentligt. Risken finns dessutom att analytikerna är alldeles för positiva kring Collectors tillväxtförutsättningar när bolaget nu drar i bromsen på privatlånesidan.
Efter den svaga kvartalsrapporten i förra veckan är vi nog lite mer säkra på att vi gjorde rätt som sålde aktien.
Cinnober som förra månaden tappade 9,5%, har denna månad istället varit den aktie som lyft (+22,0%) porföljen mest. Som tidigare nämnts var bokslutet inget att hänga i granen men vi tyckte ändå raset på 30 procent kändes överdrivet. Vi passade på att öka innehavet i tron om att Cinnober inom några kvartal ska öka tillväxten och visa bättre resultat.
Om vi får rätt får vi delvis se när Q1:an kommer på torsdag den 3 maj. I bolagets årsredovisning för 2017 uppger Cinnober att de har fler än 600 kunder (548 kunder i början på januari) som nu använder Tradecho från dotterbolaget Simplitium. Ett klart bevis på den starka ställning bolaget har inom rapporteringstjänster anpassade för det nya regelverket MiFID II. Det borde båda gott för första kvartalet.
Nokias rapport i förra veckan var en besvikelse. Vi tillhör den skara som tror att Nokia har chansen att nå sitt mål att tjäna minst 12 procent i marginal 2020. Rapporten var ett steg tillbaka på den resan då bruttomarginalen närmast kollapsade och rörelsevinsten minskade kraftigt.
Vd Rajeev Suri menar att marginaltappet berodde på tillfälliga mixeffekter och att 5G-utrullningen accelererar och ger betydande intäkter från USA andra halvåret. Vinstprognosen för året ligger fast. Övriga verksamheter ser ut att löpa på bra och en därtill låg värdering gör att vi fortsatt tror på aktien.
Bravida, som vi ser som en stabil sparaktie, har under april visat sig vara precis det. Aktien har tuffat på i positiv riktning och sammanställningen från analytiker inför kvartalsrapporten talar för ett ökat röreselresultat för kvartalet jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Om förväntningarna stämmer får vi utläsa när rapporten släpps på torsdag den 3 maj.
De aktier som bidrog mest till att lyfta portföljen var:
- Cinnober (+22,0%)
- Nokia (+9,7%)
- Bravida (+5,9%)
Månadens sänken agerade följande papper:
- Ework (-8,6%)
- Mekonomen (-6,3%)
- BIMobject (-6,1%)
Ework sänkte portföljen i april. Det beror på delårsrapporten som släpptes i förra veckan. Vi hade tidigare lyft farhågor om en svagare rapport. Utvecklingen under första kvartalet visade på lägre omsättningstillväxt, rörelseresultat och orderingång jämfört med det starka 2017.
Rörelseresultatet minskade från 27,4 till 22,5 Mkr men då har bolaget också tagit vissa engångskostnader på 7 Mkr. Detta rör investeringar i organisation och digitalisering som väntas ge effekt under andra halvåret 2018. Vår positiva grundtes till aktien kvarstår.
Mekonomen kom med en vinstvarning och budskapet bakom var kortfattat. Bolaget tappar omsättning under första kvartalet och förklaringarna är svagare krona, färre antal arbetsdagar under kvartalet och att försäljningen av digitala radioprodukter i Norge har klingat av snabbare än väntat. Vår uppfattning är att samtliga av ovan nämnda faktorer är av ganska låg betydelse för bolagets värde på sikt.
BIMobject har utvecklats likt en berg och dal bana under april månad men med ett starkt avslut. Bolaget fortsätter att hitta samarbetspartners för att stärka affären. Under april har de ingått samarbete med Pipe Retail Solution för att effektivisera digital butiksplanering. Bolaget har också tecknat en avsiktsförklaring med det ledande amerikanska 3D-mediebolaget Matterport för att skapa användarvänligare plattformar och en mer detaljrik visualisering av virtuella bygg- och inredningsprodukter.
Huruvida BIMobject når sitt mål att bli tio gånger större än närmaste konkurrent återstår att se, men vi gillar åtminstone förutsättningarna.
Rapportsäsongen fortsätter och nästa månad kommer Bravida (3/5), Cinnober (3/5), Bahnhof (8/5), Mekonomen (9/5), och ALM Equity (24/5).
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.