Afv-portföljen
Blandade skurar i augusti för portföljen
I slutet av varje månad följer vi upp hur det går för Börsplus portfölj som hela tiden finns att se på Shareville. Efter att knaprat ett par procent på index tidigare under sommaren så blev augusti ett litet bakslag. Portföljen var ned 1 procent och index upp lika mycket.
De aktier som bidrog mest till att lyfta portföljen var:
- Bahnhof (+13% under månaden)
- Ework (+9%)
- Agromino (+5%)
Samtliga kom med bra halvårsrapporter. Bahnhof fortsätter att växa mycket fint under god lönsamhet, 24 procent i kvartalet, vilket mer än väl väger upp att rörelsemarginalen faller något. Samtidigt som aktien ganska snabbt kommit upp mot 200 kronor hade vår post växt sig så pass stor att vi säkrade lite av vinsten genom att sälja en tredjedel av innehavet. Eworks satsningar syntes i andra kvartalsrapport och gav en temporär kursnedgång i aktien i augusti. Börsplus behåller köprådet och tror att efterfrågan på konsulter inom IT kommer att fortsätta växa. Agromino vände till vinst och visade på en ökad omsättning för andra kvartalet jämfört med året innan. Det gav ett glädjeskutt i aktien.
Månadens sänken agerade följande papper:
- Insplanet (−15% under månaden)
- Wise Group (-10%)
- Studsvik (-8%)
Raset i Insplanet ser dramatiskt ut men till bilden hör att aktien hade utvecklats väldigt bra veckorna innan månadsskiftet, inte minst efter att bolagets vd köpt aktier för drygt 2 Mkr.
Hypotesen bakom den här investeringen är att Insplanets lönsamhet döljs av att bolaget befinner sig i en investeringsfas både när det gäller nya produkter och varumärkesbyggande. När den är över kan vinsterna ta fart och aktien värderas upp, tänker vi oss. Detta skedde dock inte under andra kvartalet. Intäkterna ökade bra, 21 procent, men resultatet förblev på en låg nivå. Vi tror att tålamod lönar sig i det här fallet.
Även Wise kom med en halvårsrapport som misslyckades att imponera, men kalendereffekten verkar mot bolaget vilket gör att vi inte drar så stora växlar av det. Ett litet orosmoln dök även upp då vd meddelade att han avser sluta nästa år. Det ändrar inte att aktien är klart billig och att vinsterna bör ta ett steg uppåt när väl förvärvet av Bright slår igenom i siffrorna.
Studsvik har vi haft i portföljen i sedan april förra året och är därmed ett av våra äldre innehav. Efter en halvårsrapport totalt befriad från positiva inslag frågar vi oss förstås om vi är fel ute i den här situationen.
Men det bär mot att sälja aktien när vi ganska ledigt kan hitta värden på 100 kr/aktie i bolaget, när sentimentet kring Studsvik är extremt negativt och när kursen har stampat på stället i mer än ett års tid. Vi har landat i att behålla men aktien är förstås på vår interna obs-lista.
Förutom minskningen i Bahnhof gjorde vi tre förändringar i portföljen under augusti.
- Sålde alla aktier i Moberg Pharma på 44,40 kr per aktie
- Köpte en post Kambi för 66 kr per aktie
- Köpte en post Lammhults för 62,40 kr per aktie
Skälen bakom affärerna kommenteras mer i artikeln i länken här intill.
Nu stundar september som tenderar vara en ganska dålig börsmånad, enligt färska varningar. För Börsplusportföljens del är det kanske inte något att frukta jättemycket med tanke på att utvecklingen under sommarens kursmässiga lågtryck varit klart bättre än för OMXS30-index. Portföljens inriktning på små bolag och på bolag med lågt värderade vinster bäddar i alla fall för en avkastning inte är särskilt indexnära.
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.