Afv-portföljen: Vinsthemtagning

Portföljbolagens rapporter är bra men i ett fall har värderingen sprungit iväg lite väl mycket.
Afv-portföljen: Vinsthemtagning - portfolj-900
Foto: Mint Images/REX/TT

CellaVision tillverkar analysinstrument för sjukvården och har haft svårt med försäljningen när Covid-19 tagit all uppmärksamhet i branschen. Bolaget hanterar problemen bra och ökar intäkterna 7% rensat för valuta i Q1. Rörelseresultatet steg till 38 Mkr (35). Bolaget laddar nu för offensiv när det blir möjligt att sälja som vanligt igen när samhällen återöppnar. Men värderingen av aktien har tagit rejäl höjd för bättre tider. På Affärsvärldens prognoser för nästa år värderas aktien till 44 gånger rörelsevinsten. Vi säljer CellaVision som gav en avkastning på 35% under sin tid i portföljen.

Några ord om andra rapporter.

Kindred rapporterar ännu ett otroligt bra kvartal med hela 39% tillväxt och 27% rörelsemarginal. Detta utan särskilt mycket hjälp av extra gynnsamma sportresultat som i slutet av 2020. Imponerande. Det är ännu lite oklart hur mycket draghjälp bolaget har av stängda spelbutiker i exempelvis England, men det får vi snart se. Aktien värderas inte alls efter nuvarande prestationer (p/e 14 nästa år). Om bolaget klarar en omreglering i Holland utan alltför stor skada (syns 2022-23) och fortsätter minska problemspelandet (nu bara 3% av intäkterna), så finns uppvärdering på radarn. Hade inte posten redan varit så stor så hade vi övervägt att köpa mer Kindred.

Atvexa ökade resultatet väldigt bra under de två första kvartalen 2020/2021, från 8 till 21 Mkr exklusive IFRS-effekter avseende leasing. Bolaget driver förskolor. Den rullande marginalen på 5,8% är bra. Ledningen flaggar dock för mix-effekter som höjt siffrorna så vi är lite osäkra på om detta bör extrapoleras. VD slutar också vilket är en osäkerhet.

Den stora värdedrivaren är billiga småförvärv. De har fortsatt med fyra köp senaste kvartalet. Det går inte att se värderingen i detalj men vi får det till att priset motsvarar 0,4 gånger omsättningen. Det är i alla fall lägre än Atvexas egen värdering (0,55x) och billigt givet de marginaler på över 5% som bolaget kan driva sina enheter med. Aktien ser billigt ut i vår modell även om vi också noterar att p/e-talet på redovisad vinst (ex engångskostnad) är halvhöga 15.

Dist IT ökade kvartalsresultatet till 13,4 Mkr (9,4) trots lägre omsättning. I gruppen ingår bolag som säljer ljudanläggningar för offentliga miljöer. En svår marknad i coronatider. Rullande marginal är 3,9%. Caset är att den ska upp en bit till genom tillväxt, ökad andel egna märkesvaror och möjligen fler förvärv. Inget i utvecklingen i Q1 säger mot detta. Värderingen har stigit (rullande p/e 17) och vi bevakar aktien av det skälet.

SEB redovisade siffror som var långt bättre än väntat men mest tack vare tradingintäkter och låga kreditförluster. Stabilt på övriga rader. Största saken för aktien är om/när FI öppnar för utdelningar eller återköp igen. Vår tes är att bankvinster är stabila nog för att värderas högre än de 9-10x som varit legio, har delvis spelat ut. SEB värderas nu till p/e 12. Aktien är en utbyteskandidat.

Afv-portföljen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer