Afv-portföljen Kommentar Veckosummering
Afv-portföljen: Varning, varning
Efter en snabb återhämtning från bottennivåerna i början av mars tog index en paus och föll ett par procent räknat sedan vår förra uppdatering för en vecka sedan. Afv-portföljen steg cirka 2%. Detta kan vi tacka den lite mer defensiva inriktningen i portföljen för. Swedish Match har exempelvis tagit igen nedgången efter FDA-nyheten.
Vinstvarningssäsongen är igång och förstås extra intressant mot bakgrund av de extremt dramatiska händelserna under första kvartalet. Exempelvis var Nolato ute och flaggade för lägre omsättning och marginal i första kvartalet än väntat. De pekar på att komponentbrist hos kunderna medfört lägre efterfrågan på tillverkning.
I Finland noterar vi en varning från e-handlaren Verkkokauppa. De justerar ned sin helårsprognos (-30% för ebit) redan innan Q1 är över och ser nu lägre rörelsevinst än 2021. Sämre konsumentförtroende i allmänhet pekas ut som orsaken. Ledningen nämner att detta tilltagit efter Ryssland startade sitt krig mot Ukraina.
Volati har också informerat om negativ vinstutveckling i Q1. Här rör det sig till stor del om ett bolag som säljer jordbruksutrustning bland annat just till Ryssland och Ukraina.
Problemområden
Det är i linje med vad man kunnat vänta. Problemområden är:
- Detta var ett problem redan i höstas som blivit värre. Om Europas försvarsindustri nu även ska rusat upp kanske det ytterligare förvärras?
- Nyheter om krig, höga el- och matpriser samt räntor som tickar upp har gjorde hushållen mindre köpsugna.
- Direkt exponering mot affärer i Ryssland och Ukraina är självklart problematiskt.
I Afv-portföljen finns Note som kan tänkas vara utsatt för liknande problem som Nolato. Note hade redan under slutet av förra året problem med komponentbrist. Vi gissar dock att de hanterar detta bättre och har en bredare och mer B2B-inriktad kundbas. På konsumentsidan finns Nelly och Kabe till exempel. Det finns även här företagsspecifika skäl till optimism samtidigt som värderingarna är låga. Vi är inte säkra på att portföljen klarar sig från varningar men många innehav är digitala och B2B-inriktade bolag.
Loomis nya mål
Under veckan höll Loomis en kapitalmarknadsdag. Största nyheten handlade om nya finansiella mål som bland annat tog sikte på 12-14% marginal i slutet av strategiperioden, 2024. Bolaget slopade de mer finhackade målbilderna. Till exempel för satsningen på betalplattformen Loomis Pay som haft svårt att lyfta.
Budskapet var dock att mer teknik och förflyttning upp i värdekedjan ska driva marginalerna. Man känner igen det från Securitas. Det är främst erbjudanden kring uttagsautomater och Loomis Safepoint-lösning som ledningen lyfter fram. I USA står dessa områden för 43% av omsättningen. Att bolagets tidigare USA-chef Aritz Larrea ska ta över som VD är en tydlig markering åt vilket håll styrelsen vill driva utvecklingen.
Börsen imponerades inte utan handlade ned aktien efter eventet. Vi ser Loomis som ett värdecase med okej potential som just nu har lite medvind från återhämtning efter corona och viss kontanthamstring. Vårt riktvärde ligger på dryga 300 kr.
Vi behåller uppställningen i portföljen denna vecka. Om börsen fortsätter att återhämta sig i rask takt så kan den halka efter index något, men vi vill helst gardera oss för motsatsen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.