Afv-portföljen Kommentar Månadssummering
Afv-portföljen: Uppåt i maj
“Sell in may and go away”, brukar amerikanerna säga ibland men för 2024 har det rådet inte fått någon bra start alls. Maj blev nämligen en riktigt bra börsmånad med uppgång på 3,8% för breda OMXSGI-index. Det var särskilt de något mindre bolagen som var pigga. Midcap- och Smallcap-index stängde maj med uppgångar på mer än 10% för månaden.
Det är många som talat om att små- och medelstora bolag borde få lite revansch om konjunktur- och ränteutvecklingen fortsätter att utvecklas i bra riktning. Detta är bolag som typiskt sett gått mycket sämre kursmässigt än storbolag sedan inflationskrisen tog fart under 2022.
Följ Afv-portföljen här
För Afv-portföljens del blev utfallet en uppgång på 6,1% under månaden. Avståndet till index utökades alltså. De bästa aktierna under månaden var den ofta volatila Cint-aktien (+22%) samt Ambea (+15%) och Arcoma (+15%).
IT-bolaget Cint föll hårt på sina rapportsiffror alldeles kring månadsskiftet men börsen verkar sedan omtolkat och handlat upp aktien. En köprekommendation från DI bidrog också.
Trist evolution
De aktier som höll tillbaka portföljen under maj var främst Evolution (-8%), Rugvista (-7%) och Green Landscaping (-6%). Evolution har varit ett sänke under hela året med en nedgång på 6% under 2024. Innehaven har nu krympt till det sjätte största i Afv-portföljen efter att under en tid varit klart störst.
Som vi nyligen noterade värderas Evolution-aktien numera ungefär som börsen i stort sett till P/E-tal. Runt 14-15 gånger den väntade vinsten. Detta trots en väsentligt bättre förväntad tillväxt för kasinobolaget. Men det finns såklart aspekter som kan motivera en rabatt, som att Evolution har stor verksamhet i Geogien där det politiska läget ter sig mer instabilt numera och en stor del av sina intäkter indirekt från oreglerade spelmarknader.
Det vi sålde och köpte
Under maj tog vi hem vinsten i Betsson som funnits i portföljen sedan början av 2023. Vi ökade även innehavet i spelbolaget i februari då bokslutet fick tummen ned av börsen och aktien handlades i 105-110 kr. Försäljningskursen var 122 kr och totalavkastningen 33% under aktiens tid i portföljen.
I övrigt tog vi in två helt nya innehav och ökade vår position i Cint när den aktien blev enligt vår mening för hårt slagen på sina rapportsiffror i början av månaden. De nya innehaven var Bredband2 som köpts in på 1,95 kr och Loomis som togs in till portföljen till kurs 272 kr. Båda innehaven har fått en bra start i Afv-portföljen med uppgångar på 6% respektive 9% sedan inköp.
Ett bittert slut?
Juni har emellertid startat svagt generellt sett för börsen och även för Afv-portföljen. Oljepriset är ned en del vilket tagit lite av uppgången i IPC till exempel. Även Cint har tappat lite av sin snabba uppgång.
Portföljen går in i juni i stort sett fullinvesterad men har förutom kassan även en position i Creaspac. Den ser ut att omvandlas till kontanter (genom likvidation av bolaget) om inte ledningen under de sista dagarna innan midsommar hittar ett förvärv. Vi förblir troligen med till slutet i den aktien.
Det skulle i så fall markera ett lite bittert slut på SPAC-sagan för Afv-portföljen där vi var med länge i ACQ Bure men sålde ut oss i fel läge innan Yubico gick till väders. Ibland svider missad avkastning mer än realiserade förluster.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-portföljen
Här hittar du alla portföljer