Afv-portföljen: Nytt år och nya börsmöjligheter

Portföljen steg över 30% under 2021. Sedan start har Afv-portföljen stigit mer än dubbelt så mycket som index.
pilotskolan fastighetsbolag

22% CAGR

Afv-portföljen avkastade 31% under 2021. Det var något av ett mellanår för portföljen. Storbolagsindex OMXS30 steg 29% jämförelsevis. Breda index inklusive utdelningar klättrade drygt 39%. Å andra sidan har Afv-porföljen haft en relativt stor kassa över tid och ofta överpresterat mot index under perioder då börsen utvecklats svagare.

Sedan starten i början av 2016 fram till årsskiftet 2021/2022 steg Afv-portföljen med cirka 234%. OMXS30 är upp 67% under samma period. Det motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på drygt 22% för Afv-portföljen samt knappt 9% för index (OMXS30). Det är vi nöjda med.

Största innehavet när vi går in i 2022 är SEB. Banken bjöd på fin avkastning under 2021 och steg cirka 50%. SEB värderas till P/E 12x på analytikernas prognoser för 2022.

Hälsosamma tillväxtmöjligheter

Andra stora innehav är medicinteknikbolagen Paxman och C-Rad. Hälsovårdssektorn har som bekant påverkats en hel del sedan pandemin slog till. Vårdskulden har aldrig varit större. Det borde finnas ett stort uppdämd behov av investeringar inom sjukvården kommande år.

Embracer-aktien var i stort sett oförändrad under 2021. VD och huvudägare Lars Wingefors slog till med ett antal förvärv innan jul. Aktien värderas nu till 11 gånger rörelsevinsten på analytikerprognoserna för 2022/23.

Fortsätter friluftstrenden?

En annan aktie som blir intressant att följa är Kabe. Husvagns- och husbilstillverkaren har fått ett stort uppsving under pandemin i takt med det ökade intresset för friluftsliv och “hemester”. Trots att Kabe varit börsnoterat sedan 1983 går aktien under radarn. Kabe saknar bred analytikertäckning. På Affärsvärldens prognoser värderas aktien till 10 gånger rörelsevinsten. Andra bolag med exponering mot friluftstrenden värderas väsentligt högre än så. Thule Group (25x rörelsevinsten 2022E) är ett sådant exempel.

Storytel hade ett tungt 2021 då tillväxten saktat in. 2020 var visserligen starkt och dopat av pandemin och hemmasittande. EQT klev i höstas in som storägare. Kanske kan Storytels partnerskap med Spotify bli en ny tillväxtmotor under året.

OS och VM väntar

2022 blir även ett hektiskt sportår med Olympiska spelen i Kina i februari samt VM i fotboll i Qatar under december. Både Kindred och Kambi kommer gynnas av detta. För Kindreds del handlar mycket om regleringen i Nederländerna. Bolaget väntar sig att få licens under andra kvartalet 2022. Kambi slöt precis innan nyår ett avtal med Affinity Interactive i USA.

Nu blickar vi fram emot ett nytt spännande börsår!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer

Annons från Spotlight Group