Afv-portföljen Kommentar Portföljkommentar
Afv-portföljen: När vänder Viva Wine?
Portföljen var ned marginellt under en mestadels svag börsvecka då defensiva aktier och vinnare på ett högre ränteläge utvecklades väl. Teleoperatörerna gick bra liksom bankaktier. Det senare gynnade portföljen genom innehavet i SEB som steg 4%. Index tappade 1,5% och portföljen 0,5%.
Vinimportören Viva Wine har inte varit en av portföljens bättre aktier sedan vi köpte in oss i höstas. Kursen är ned runt 8% på en stigande börs. Bolagets lite defensiva inriktning har inte varit i ropet men ovanpå det brottas Viva med operativa problem i form av höga kostnader och en svag inköpsvaluta. Vi gillar dock att bolaget drivs av entreprenöriella ägare och har fin historik av tillväxt.
Idag (23/2) kom bokslutet över ett 2022 som enligt bolagets VD var det tuffaste i hans karriär. Med tanke på att Emil Sallnäs varit chef och huvudägare inom gruppen i 20 år så säger det en del. Tillväxten var -3,7% för 2022 (organiskt) och rörelseresultatet minskade till 377 Mkr eller 10% marginal (12% år 2021). Huvudförklaringarna till detta är högre kostnader för frakt och förpackningar, en svag krona och att efterfrågan normaliserats efter pandemin då Vivas försäljningskanaler (alkoholmonopolen) hade ett uppsving.
Ledningen pekar dock på att Viva fortsätter att ta marknadsandelar i alla sina tre nordiska länder, Sverige, Norge och Finland. Man ser sig också som väl rustad för att möta en lite stukad konsument under 2023. Ett antal nya lågprisprodukter har lanserats. En positiv möjlighet finns i att kunderna eventuellt flyttar en del av sin konsumtion från restaurang till hemmet i dåliga tider. Men det återstår att se. Efterhand bör prishöjningar alltmer föra över dyrare inköp till konsumenterna.
Ungefär en femtedel av Viva Wines omsättning kommer från e-handel i Tyskland. Här syns en kraftig effekt av att kunderna återvänt till butiker efter pandemin och omsättningen föll 21% 2022. Verksamheten har trots det bra lönsamhet och en marginal på 10%. Enligt Viva finns förvärvsmöjligheter som kan ge ytterligare hävstång på den tyska plattformen. Nettoskulden motsvarar 1,1 gånger Ebitda så investeringsutrymme finns. Styrelsen föreslår en liten utdelningshöjning till 1,55 kr per aktie (1,50).
Vårt intryck är att Viva gör bra ifrån sig på en tuff marknad. Troligen blir förutsättningarna successivt bättre under 2023 för vinsttillväxt. Vi har laborerat med en långsiktig marginal kring 11% och multipel på EV/Ebita 13 motsvarande P/E 20. Då borde aktien vara värd över 60 kr. Men vi tycker att möjligheten att ledningen hittar på något mer värdeskapande än att dela ut vinsten också har ett värde. Tills vidare behåller vi Viva i portföljen.
TILL AFV-PORTFÖLJEN
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-portföljen
Här hittar du alla portföljer