Afv-portföljen: Lugnet före stormen

Portföljen har tappat något inför starten på rapportsäsongen. Nästa vecka borde vi se om trenden kan vända.
Afv-portföljen: Lugnet före stormen - Afv-portföljen
AFV-portföljen

Varje vecka följer vi upp utvecklingen för Afv-portföljen och på sistone har vi noterat ett visst tapp mot index. Vilket fortsatte denna vecka med -0,5% för Afv-portföljen samtidigt som index var ned 0,2%.

Zoomar man ut en smula har Afv-portföljen däremot en riktigt fin utveckling. Vi startade den i nuvarande regi 2016 och sedan dess är avkastningen på 330% – ungefär dubbelt så bra som breda börsindex.

En observation som vi gjort är att den här överkastningen till stor del producerats under år när index haft en dålig utveckling. Som 2018 och 2022, exempelvis. Under 2018 var index oförändrat men portföljen steg 20% och 2022 föll börsen 22% men Afv-portföljen bara 11%. När börsen sedan vänder upp igen efter en svagare period så tenderar portföljen hänga med upp, men inte gå imponerande bra.

Under senare tid har vi försökt skruva lite på portföljsammansättningen för att bättra på avkastningen. Andelen lite större bolag har till exempel utökats efter att småbolag haft ett väldigt blandat facit under en period. I dag har vi fyra large-cap-bolag i portföljen vilket inte är särskilt mycket, men mer än tidigare. Antalet positioner har även utökats jämfört med de första åren för portföljen. Något som borde ge ökad stabilitet.

Länk till Afv-portföljen

Historiskt har portföljen haft en slagsida mot värdebolag. Med det menas här företag som är billiga räknat på nuvarande vinster snarare än i kraft av den vinsttillväxt de väntas prestera. I några fall har det varit riktigt lyckade placeringar. Loomis är en sådan aktie vi haft i flera omgångar med bra resultat. Det största innehavet just nu, Ambea, är ett annat exempel på värdebolag. Trots kursuppgången värderas denna aktie klart lägre än börsen även nu, med ett P/E på 10 för nästa år.

Den här typen av aktier tenderar dock underprestera i bättre börstider och då och då utvecklas till rejäla värdefällor. Vi har haft vår beskärda del. Att öka andelen tillväxtbolag är en ambition. Nyligen köpte vi in ett sådant i form av norska Carasent – ett företag som säljer mjukvaror som används inom sjukvården och som växer runt 15% organiskt. Bredband2, Arcoma, Green Landscaping kan man också räkna till den här gruppen.

En mer öppen fråga är om även Evolution hör dit numera. Aktien har gjort en mindre gynnsam resa från tillväxtfenomen till värdebolag och står nu faktiskt inte längre på plus i portföljen. Rapporten 24/10 blir viktig för synen på den aktien.

Inköpet av Carasent minskade även kassapositionen något. En bakgrund till portföljens avkastningsprofil av att “gå bäst-i-dåliga-tider” är att vi ofta haft en viss kassa. En fördel när index går ned, men tvärtom i uppgång. Efter senaste inköpet av Carasent har kassan reducerats till 7% av portföljvärdet. Det är mindre än på länge men om det är rätt vet vi först i efterhand.

Nu är det rapportperiod som gäller och redan nästa vecka är sex av portföljens bolag med nära 40% av portföljvärdet är i hetluften med sina siffror. Några korta rader om läget inför dessa rapport följer nedan.

  • Cint (rapport 24/10). IT-bolag inom marknadsföring. För Q3 är förväntningarna 42,5 miljoner euro i omsättning (41,9) och Ebita-resultat på 8,7 miljoner euro (9,2). Källa: Factset (4 estimat). Rapporten är den första för nya VD:n Patrick Comer. Svagt kassaflöde har varit i fokus senaste kvartalen. Cint handlas endast till 7,3x förväntat Ebita-resultat för 2025.
  • Evolution (rapport 24/10). Globalt ledande producent av live-kasino för spelbolag. Hög men fallande tillväxttakt och kraftigt nedvärderad aktie i år. Förväntningarna är 519 miljoner euro (452) i omsättning och 321 miljoner euro (287) i Ebit-resultat Q3. Källa: Factset (8 estimat). Strejker hos Evolution i Georgien kan ha påverkat marginalen men tillväxten är mer i fokus. Aktien handlas till P/E 13,6 och 11,5x Ebit räknat på för 2025.
  • Rejlers (rapport 24/10). Konsultbolag inom teknik och energi. Förväntningarna ligger på 955 Mkr (906) i omsättning och 64 Mkr (55) Ebita-resultat för Q3 2024. Källa Factset (3 estimat). Risk att Rejlers laddat för en tillväxt som inte infinner sig? Aktien är billig på P/E 11,5 och EV/Ebita 11,5 2025E.
  • Green Landscaping (rapport 25/10) förvärvar bolag inom park- och grönyteskötsel. Förväntningarna ligger på 1 570 Mkr (1 430) och 136 Mkr (128) Ebita-resultat i Q3. Källa Factset (3 estimat). En vinstökningstakt på ca 6%. Värderingen ligger på 13x vinsten och 11,6x Ebita för 2025E. Billigare och stabilare bolag än många andra serieförvärvare på tjänstesidan.
  • Arcoma (rapport 24/10). Medicinteknikbolag som säljer röntgensystem. Q3 brukar vara något säsongsmässigt svagare. Ifjol växte Arcoma 24% i Q3 och omsatte 36 Mkr med 6,4% Ebit-marginal. Vi på Afv tror på 10% tillväxt i Q3 i år med en Ebit-marginal runt 8%. Aktien värderas kring EV/Ebit 12x på Afv-estimat för 2024E.
  • Carasent (rapport 24/10). Mjukvarubolag som säljer journalsystem. 62,9 Mkr (14% tillväxt) i omsättning samt Ebitda på 15,1 Mkr (4,5) väntas i Q3. Ebit väntas uppgå till 2,3 Mkr (-5,8) med en marginal på 3,7% (-10,5). Värderas till EV/Sales 3,4x samt EV/EbitdaC på cirka 16x (Ebitda minus capex, som speglar underliggande kassaflöde) på 2025E.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer