Afv-portföljen Kommentar Portföljkommentar
Afv-portföljen: Låga betyg i ESG-skolan
Börsen har kärvat till under veckan med en nedgång på drygt 3%. Detta sammanfaller med uppgång i den amerikanska långräntan som nått över 4,6%. Nivåer som inte skådats på den här sidan finanskrisen. Räntekänsliga aktier inom fastigheter och tillväxt har varit extra svaga men nedgången är bred. Afv-portföljen har tappat i ungefär samma omfattning som index och är nu upp 11,5% på helåret. Evolution, Note och C-Rad är tre aktier som haft det extra tufft.
Svaga spel
Som vi skrev om förra veckan har portföljen en relativt stor position på ca 20% i spelbolag. Det kommer en hel del signaler om att omvärlden åter blivit tuffare för nätspel med skatteskärpningar och svaga resultat från brittiska aktörer som 888 och Entain. Storbritannien pekas ut som en svag marknad men även Italien. September har bjudit på spelarvänliga resultat inom sportvadslagningen.
Det finns en risk att den här lågkonjunkturen sätter mer avtryck i spelbolagens tillväxt än tidigare och att sektorns image som konjunkturstabil får sig en knäck. Samtidigt indikerar värderingen att sådana förväntningar till stor del redan finns i kurserna. Betsson, som i veckan för övrigt fick licens i Frankrike, värderas till 8 gånger årets väntade rörelsevinst.
Fulolja
Vår portfölj har nog aldrig rankat särskilt högt i termer av ESG-poäng men illa kan bli värre. Det ligger i alla fall i farans riktning på grund av att vi byter oljebolag från norska Vår Energi till International Petroleum Corporation (IPG).
Nyligen gjorde vi en uppdatering om Vår Energi apropå flera större händelser i bolaget, vilket mynnade ut i bilden att aktien var fortsatt bra. Kort efter det sålde dock näst största ägaren Hitechvision 30% av sina aktier. Vi vet att branschpersoner hyser viss respekt för Hitech och ogillar försäljningen. Särskilt som försäljningen krävde en rätt stor rabatt på 10%. Till bilden hör också att Vår Energi är inblandad i en 2,2 miljarder dollar stor internaffär med största ägaren Eni. En stark minoritetsägare vore extra plus i den kontexten.
Försäljningen gjordes till kurs 30 kr.
IPC, med Lundinfamiljen som huvudägare, är till skillnad från Vår Energi inget offshorebolag utan har stora tillgångar inom oljesand i Kanada. De är en högkostnadsproducent med 45 dollar i break-even-nivå. Håller sig oljan på nuvarande nivåer ser lönsamhetspotentialen mycket god ut. Vårt huvudscenario pekade på ett värde kring 150 kr per aktie. Inköpspriset var 108 kr.
Följ Afv-portföljen här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-portföljen
Här hittar du alla portföljer