Afv-portföljen Kommentar Portföljkommentar
Afv-portföljen: Kollapsernas månad
Maj blev de stora kurskollapsernas månad och Embracer och SBB symboler för eländet. Fastighets- och byggaktier hade det riktigt tufft liksom bolag som är förlorare på att svenska kronan dalar i värde mot de större världsvalutorna. Nedgången var dock bred. Totalt tappade index 2,8% under maj.
Trots att portföljen inte är särskilt exponerad mot de värst utsatta sektorerna så kunde den inte stå mot nedgången utan förlorade 2%. De enskilda innehav som ledde nedgången var G5 Entertainment (-13%), Adtraction (-12%) och Linkprop (-8%). De bästa aktierna var å andra sidan Spotify (+11%), Inission (+8%) och Evolution (+5%).
Omtag
Under månaden gjorde vi flera förändringar. Tre nya innehav köptes in i form av Hoist Finance, Volvo och Rugvista. Posten i SEB utökades dessutom och banken är nu är ett av portföljens större innehav. Hoist, Volvo och SEB tänker vi oss som värdeinvesteringar i den meningen att de värderas ovanligt lågt utan att det rent operativt är befogat. Volvo och SEB får även sägas ha betydande och uthålliga konkurrensfördelar i kraft av en stark position på marknaden.
Hoist är en annan historia på den punkten med en mer flyktig konkurrensfördel i sin finansieringsprofil. Bolaget är även en slags nischbank vilket inte är särskilt populärt på börsen just nu. Men andra sidan av saken är att värderingen är nedåt P/E 6 på nästa år samtidigt som insiders köper en hel del aktier.
Försäljningar
Dessa nya inköp har finansierats med försäljningar av posterna i Viva Wine, Adtraction, ACQ Bure och Paxman. Av dessa blev Bure en okej investering med uppgång på 6% på ett drygt år, Adtraction steg 4% medan de andra var stora sänken. Viva föll 18% och Paxman 38%.
Särskilt svag blev affären i Viva Wine i och med att vi tog in den aktien på september-botten i fjol varifrån index avancerat runt 20%. Bolaget är vinimportör och är klämd mellan svag krona och hushåll som håller i plånboken. Troligen är Viva ett bättre bolag än nuvarande aktiekurs indikerar men närmaste framtiden ser tuff ut.
När det gäller Paxman så börjar balansräkningen se ansträngd ut i och med att investeringstakten är hög. Även detta tror vi egentligen är ett bra bolag men möjligen har ledningen underskattat kapitalbehoven i den strategi man slagit in på med både abonnemangsförsäljning och forskningsprojekt.
Inför juni behåller vi uppställningen med Evolution, Ework och G5 Entertainment som största innehav och en nästan fullt investerad portfölj.
TILL AFV-PORTFÖLJEN
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-portföljen
Här hittar du alla portföljer