Afv-portföljen: Framsteg i februari

Överlag var rapportsäsongen bra för bolagen i portföljen som utökade avståndet till index något.
Afv-portföljen: Framsteg i februari - portfolj-900
Foto: Mint Images/REX/TT

Efter den starka starten på 2023 så bjöd februari på en lugnare men fortfarande positiv utveckling. Index var upp med drygt 1%. Afv-portföljen avancerade drygt 3% och är sedan årsskiftet på plus 12% i skrivande stund.

Ränteutsikterna i USA fortsätter att sätta tonen och under månaden har signaler om att ekonomin är oväntat stark dominerat. Vilket alltså skulle ge Fed möjlighet att fortsätta vara aggressiva med höjningar. Detta dämpade börshumöret en del då hög ränta typiskt sett är illa för index. Under den senaste veckan har tillväxtorienterade aktier tvingats ge upp en hel del av månadens tidigare kursvinster. Till exempel Spotify som är ned 7% men som trots det kvalar in som en av februaris bästa aktier för Afv-portföljen.

Annars är februari bokslutssäsong. Generellt sett verkar utfallet varit något i underkant av förväntningarna. Vinstprognoserna 2023 för de svenska storbolagen har justerats ned med 5% under den senaste månaden, enligt Factset. För 2024 friseras de ned endast 0,2% och för 2025 har analytikerkåren höjt prognosen med 1,5%. Börsen har en värdering på P/E 15,6 i år och P/E 14,4 2024.

För portföljens del var dock rapportvinnarna fler och mer övertygande än förlorarna.

Månadens vinnare

  • Ework + 28%
  • Inission +26%
  • Spotify +14%

Både Ework och Spotify fick tummen upp för sina rapporter där ledningen i det senare fallet flaggat för större fokus på kassaflöde och vinstutveckling framöver.

Inission kom med sitt bokslut först i dag 1/3. Aktien tog plats i portföljen i januari då vi sålde branschkollegan Note till förmån för Karlstadsbolaget. Vi tror att Inission står inför en period med bra tillväxt och vinstutveckling och gillar att bolaget styrs av sina två grundare tillika storägare som är VD och ordförande.

Omsättningen i Q4 steg hela 41% organiskt – bättre än övriga kontraktstillverkare som vi följer. Ebita-marginalen uppgick till 4,7%. Kontraktstillverkningsdelen (”Gamla Inission”) växte 45,3% organiskt med en Ebita-marginal på 5,8% (2,3). Medan finska Enedo som säljer system för strömförsörjning (egna produkter) och som förvärvats under 2022 växte 48,3% organiskt. Marginalen var 1,3% (-24,6).

Enedo är i turn-around-fas och har nu två kvartal i rad med svarta siffror efter många år av förluster. Inission äger nu 96% och håller på att tvångsinlösa minoriteten samt avnotera Enedo från finska börsen.

Når Inission sin målsättning om att omsätta 2 miljarder med 6% Ebita-marginal 2023 värderas aktien till 13,3 gånger rörelsevinsten vid kurs 60 kronor (utfall 2022 1,9 miljarder samt 4,7% marginal pro forma). De nordiska kontraktstillverkarna värderas till knappt 15 gånger i snitt jämförelsevis.

Månadens förlorare

  • Ambea -11%
  • Paxman -10%
  • Adtraction -9%

Ambea hade inga övertygande siffror i sin rapport och tvingas kämpa med att prisjusteringar släpar efter kostnadsinflationen under en tid. Men vi gissar att kursnedgången mer än rapporten handlar om att investerare undviker välfärdssektorn efter turerna med indragna tillstånd i Humana. Vi tror att risken för lika omfattande händelser är mycket liten i Ambea och det bär mot att sälja aktien till nuvarande låga värdering. Men det ska sägas att caset inte utvecklats som vi tänkt oss.

Paxman var en besvikelse. Bolaget säljer system för skalpkylning för att motverka håravfall vid cancerbehandling (kemoterapi) och växte 39% i Q4. Det var dock i nivå med Q3 och lägre än väntat.  Längre ned i resultaträkningen var det stökigt då valutakurseffekter fick stor påverkan på marginalerna.

Paxman håller på att ställa om affärsmodellen i USA och ta betalt per behandling. Målsättningen är att 40% av bolagets kunder skall använda den nya modellen i slutet av 2023. De löpande behandlingsintäkterna stod för 22,6 Mkr (15,4) i Q4 motsvarande 55,5% av koncernens omsättning.

Bolagets studie mot nervskador i händer och fötter (CIPN, cellgiftsinducerad perifer neuropati) väntas starta under första halvåret 2023 vilket är en viktig trigger för aktien. I nuläget verkar inte aktiemarknaden prisa in denna potential. Nettokassa uppgick till 21,1 Mkr (55,2) vid årsskiftet.

En sjunkande kassa parat med lägre tillväxt har pressat den illikvida aktien som nu värderas till 3,2x omsättningen på innevarande år samt 10,7x EV/EBIT för 2024.

Transaktioner

  • Sålt Sensys
  • Köpt Betsson
  • Köpt G5 Entertainment
  • Köpt Vår Energi

Det blev tre nya aktier under februari och efter dessa inköp är portföljen mer fullinvesterad än på länge. Kassaandelen är 5%. Till det kan dock även innehaven i de två SPAC:arna räknas vilket tar nivån till 10%.

Betsson är den bland nykomlingarna som fått bäst start i portföljen med en uppgång på några procent. Aktien köptes in med hänvisning till att värderingen på EV/Ebit 8 inte står i proportion till hur väl ledningen hanterat de senaste årens svåra marknad. Bland annat har hålet i Holland täppts till med nya tillväxtsatsningar. Rabatten för låg reglerad intäktsandel tycker vi är för hög.

Däremot har Vår Energi och G5 Entertainment tappat något. Vår Energi är en i våra ögon billig satsning på att oljepriset inte klappar ihop och därtill ligger stor produktionsökning i pipeline kommande år. Det är Equinor som är operatör av tillgångar som kommer online vilket vi tror borgar för att projekten hanteras väl.

I G5 sker ett skifte mot större andel egenutvecklade spel som vi tror kommer att lyfta lönsamheten. Aktien värderas till 7,7 gånger rörelsevinsten på vår prognos.

 

 

Till Afv-portföljen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET