Afv-portföljen: En skakig vecka

Index tog stryk när fjolårets vinnare föll. Portföljen klarade sig lite bättre delvis tack vare Balco.
pilotskolan fastighetsbolag

Under veckan fick oron för ökande marknadsräntor åter greppet om placerarna. Det brukar vara illa för tillväxtaktier och så blev det nu också. Konsensus verkar vara att det är värdeaktier och cykliskt som man ska vara investerad i – och årets vinnar- och förlorarlista speglar detta perfekt. Flera stora tillväxtnamn är ned 15-20%. Liknande behandling har de högvärderade serieförvärvarna åkt på. Vinnare är aktier som SSAB, Boliden, Handelsbanken och Swedish Match.

Detta är inte helt fel för Afv-portföljen. Den har som vanligt viss värdeslagsida. Det hänger mer ihop med vår placeringsfilosofi än att vi haft rätt uppfattning om hur förväntningarna på räntan ska arta sig. Portföljen har några av de aktier som varit i ropet i rotationen till värde, som Loomis och Swedish Match. Våra tillväxtaktier tillhör inte heller de med högst värdering som drabbats värst. Det hindrar ändå inte att portföljen är ned något under första halvan av januari.

Nya mål

Allt har inte varit svagt. Balco har gått upp 5% i år efter att satt upp nya finansiella mål. Den stora nyheten var att marginalmålet (13%) slopas till förmån för ett mål att öka vinsten per aktie 20% årligen. Dessutom sänks utdelningsandelen något. Förklaringen är att bolaget vill göra mer förvärv. Objekten kan sällan matcha Balcos kärnaffär – inglasade balkonger – i marginal men skapar ändå vinstökning per aktie och värde menar styrelsen.

Bolaget sätter också upp nya hållbarhetsmål. Mer än 30 procent av koncernens omsättning ska vara inom EU-taxonomin och ge minst 30 procents energibesparing åt Balcos kunder.

Börsen gillade alltså detta. Mer förvärv och ESG brukar ha sådan effekt. Vi har inga invändningar även om det inte är riskfritt när bolag ökar investeringarna utanför sin kärnverksamhet – vilket vi antar en upptrappad förvärvstakt kommer att innebära.

Höga ambitioner

Storytel har sin vana trogen presenterat abonnent- och intäktssiffror direkt efter kvartalets utgång. För Q4 2021 var det liknande tendenser som tidigare under 2021. Bra tillväxt i Norden men lite sämre utanför. Inget som direkt ändrar bilden. Bolaget har också gått ut med att priset för det amerikanska ljudboksförvärvet som presenterades i november blir 135 miljoner dollar (1,2 mdr kr). Det är ca 4x omsättningen för bolaget, som heter Audiobooks.com.

Förvärvet är av helt annan och större skala än tidigare och även på en marknad (engelskspråkig) som Storytel tidigare ratat på grund av hög konkurrens. Den redan höga ambitionsnivån verkar snäppats upp ytterligare sedan EQT kom in som ägare i Storytel.

Bättre jämförelse

Notera att vi ändrat jämförelseindex för Afv-portföljen till OMXSGI. Det speglar utvecklingen för alla 391 aktier på OMX Exchange Nordic Stockholm och inkluderar återinvesterade utdelningar. Indexet ger en bra bild av börsen i sin helhet, även om det är en brist att aktierna på First North, Spotlight Stock Market och NGM inte ingår. Det tidigare jämförelseindexet (OMXS30) var smalare och inkluderade inte utdelningar. OMXSGI ger en mer rättvisande bild med totalavkastning. Sedan portföljen startade har OMXSGI gått upp 140%. Afv-portföljen ligger på +229%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer

Annons från SciBase