Afv-portföljen Kommentar Veckosummering
Afv-portföljen: En lugn start

Kurserna har backat något under starten på 2024 efter det starka avslutet av fjolåret. Både portföljen och börsen är ner runt 2%. De negativa bidragen kommer från exempelvis Cint och IPC. Ett fallande oljepris förklarar IPC-utvecklingen medan tappet i Cint troligen är mer hänförligt tillväxtaktier i allmänhet än bolagsspecifika orsaker. Betsson och Ambea sticker ut på plussidan.
Portföljen är fullinvesterad med en kraftig övervikt för små- och medelstora företag. Om trenden från i höstas vänder och de väntade räntesänkningarna uteblir kan den få svårt att matcha index. Men även om innehaven till stor del är mindre bolag så tycker vi merparten är av stabil natur med låga värderingar generellt sett. Vilket mildrar risknivån.
Försäljning i Volvo
Ett av de få storbolagen är Volvo Group som varit i hetluften under veckan sedan nästa största ägaren, kinesiska Geely, sålt aktier. Totalt rör det sig om 1,4% av bolaget eller aktier för 7 mdr kr. Kineserna har nu 6,8% av kapitalet i Volvo men röstvikten är i stort sett intakt (15,5%) eftersom det var innehavet av B-aktier och inte röststarka A-aktier som minskades.
Försäljningen sker för att få in kapital att hantera skuldförfall och ska nog inte ses som ett misstroende mot bolaget. Geely minskade även sitt ägande i Volvo Cars under 2023. Det är dock deras första försäljning av betydelse sedan Geely köpte Volvoaktierna för ca 160 kr per aktie av Cevian 2018.
Det kinesiska bolagets ägande i Volvo Group har ibland tagits upp som en negativ faktor för Volvos värdering på börsen. Exempelvis genom att amerikanska ägare skulle vara mindre intresserade av att investera i företaget. Ur den aspekten kanske minskningen är positiv. Volvo-kursen är dock ner 4% i år.
10% direktavkastning?
Bokslutet kommer 26 januari och styrelsens utdelningsförslag är i fokus. Efter enormt goda vinster särskilt 2023 är Volvo kraftigt överkapitaliserat och kan dela ut så mycket som 50 mdr kr, enligt vissa bedömare. Det skulle vara 25 kr per aktie och skulle göra att aktien i alla fall på P/E-tal mätt ser billigare ut.
Den viktigare saken blir dock att Volvo hanterar en mer normal, läs sämre, marknad på ett bra vis i år. Att bolaget behåller en god del av de fina marginaler som företaget etablerat och levererar 10-11%. Afv har argumenterat för att aktien i så fall bör värderas upp mot 9x rörelsevinsten inom något eller några år vilket pekar mot en kurs nära 290 kr. Ihop med utdelningar skulle totalavkastningen bli bra.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-portföljen
Här hittar du alla portföljer