Afv-portföljen Kommentar Portföljkommentar
Afv-portföljen: Blandat från G5
Portföljen steg 2%-enheter under den senaste veckan och utökade avståndet något till index. Sedan årsskiftet är nu avkastningen 18,5% mot 9,0% för OMXSGI. Det var en bred uppgång bland innehaven och det ser ut som trenden från juli med att lite mindre bolag går bättre håller i sig. Omsorgsbolaget Ambea var märkbart pigg med en uppgång på 11-12%, till exempel. Bolaget kommer med rapport 17/8, om en vecka.
Mobilspelbolaget G5 Entertainment rapporterade under torsdagen. Omsättningen sjönk 4% till 331 Mkr medan rörelsevinsten steg markant till 39 Mkr (1 Mkr) och vinsten per aktie var 4,96 kr. Vinstökningen är helt driven av att G5 spenderar mindre på reklam och användarförvärv. Dessa kostnader var nu ca 19% av intäkterna jämfört med 35% för ett år sedan. Kvartalets andel är i linje med den målbild på 17-22% som bolaget satt upp.
VD Vlad Suglobov lyfter fram att man inte haft några spellanseringar under kvartalet. Det håller tillbaka tillväxten. Han pekar också på att fler kunder tankar ned sina spel via G5:s egen spelportal – vilket innebär att bolaget då inte behöver betala plattformsavgifter till Apple med flera. Intäkterna från G5 Store ligger i Q2 på nästan 10% (4,8%) av totalen. Detta bättrar på bruttomarginalen som var 67,4% (66,2). Rörelsemarginalen var 11,7% i kvartalet och 11,6% för halvåret.
Vi köpte in aktien i februari till kurs 201 kr och hade då nog hoppats på lite bättre siffror än så här, både på tillväxt och lönsamhet. Att bolaget går igenom en omställningsfas mot mer internutvecklade spel gör dock tillväxt till en utmaning. Värderingen ligger kring P/E 10 respektive EV/Ebit 9.
Man kan debattera hur högt mobilspels-vinster bör värderas. Detta är en volatil bransch och nivåer runt en börsvärdering på P/E 14 är knappast motiverade. G5 behöver prestera bättre tillväxt än det man visar upp i Q2 för att aktien ska bli bra. Om man lyckas borde potentialen vara stor med en, tror vi, bestående bättre marginalstruktur och ändå skapligt låg ingångsvärdering. Risken är dock att ett lyft dröjer till 2024.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-portföljen
Här hittar du alla portföljer