Afv-portföljen Kommentar Portföljkommentar
Afv-portföljen: Återblick 2022
Slutsiffran för 2022 blev en portföljavkastning på -11,1%. Det är förstås illa med negativ avkastning men det kunde mycket väl varit värre. Det index vi jämför portföljen med (OMXSGI) har rasat 22%. Lite förmildrande för portföljens del är kanske även att den så gott som alltid har en stark tonvikt på små- och medelstora bolag. Det segmentet hade ett tufft 2022 och storbolagen gick väsentligt bättre. OMXS30, som samlar trettio av de största, klarade sig exempelvis undan med minus 13% för året.
Omtag i mars
Det som helt kom att dominera ekonomiåret 2022 var kraftigt ökad inflation, höjda räntor och energiosäkerhet efter Rysslands angreppskrig på Ukraina. Den portfölj vi gick in i 2022 med var inte särskilt bra anpassad till detta. Visserligen hade den riggats om i mer defensiv riktning efter det urstarka 2021. Swedish Match köptes in i december och var ihop med SEB de två största innehaven. Men i portföljen fanns också tillväxtaktier, som Embracer, en hel del byggrelaterade bolag som Balco och konsumtionsbolag som Nelly och Kabe. Om vi behållit portföljen från årsskiftet 2021/22 intakt under året så hade avkastningen landat på -26%. Alltså något sämre än index.
Vi gjorde ett rätt omfattande omtag i mars. Även om exempelvis konsekvenserna av kriget var oklara så stod det klart att det var nytt läge och premisserna på vilka många inköp gjorts var överspelade. Posterna i Alimak, Balco och Bimobject såldes. Det var gynnsamt. De aktierna är ned 30-60% sedan dess. Vi sålde även CSAM, Kindred och en del SEB. CSAM är ned runt 30%, de andra oförändrade. Dessa aktier ersattes med Evolution, LeoVegas, Ambea och Spotify. Spotify har rasat och Ambea gått svagt men de andra aktierna har gått klart bättre än de som ersattes. LeoVegas avkastade hela 76% tack vare ett bud från MGM.
Rätt nivå
I efterhand kan man tycka att vi borde agerat ännu mer och snabbare. Men ser vi tillbaka på hur resonemangen gick så var vi inte alltid rätt ute. En idé var att krisen skulle leda till ett slags politisk borgfred angående privata välfärdsbolag. Det var delvis därför vi köpte in Ambea och hade Academedia i portföljen. Det spelade inte ut som vi tänkt. Vi fokuserade på fel sak i den politiska risken i dessa bolag när det i själva verket tycks vara inflationseffekter och brist på arbetskraft som påverkar dem mer. Varken Ambea och Academedia blev några bra placeringar.
Det blev nog lite för övertänkt, det där med välfärdsbolag som vinnare. Man kan konstatera att för framgång under 2022 har hade det räckt bra med förstanivåstänkande och att köpa Saab (+40% sedan 1:a mars) samt cyklisk industri som tjänar på en svag krona. Men det är bara lätt i efterhand.
Bäst och sämst
Andra halvan av året har portföljen utvecklats ungefär som index. Men med 10-20% kassa och många småbolag hade den svårt att hänga med i höstrallyt som följde på de första tecknen om att inflationstakten var på gång att avta.
Årets bästa innehav
- LeoVegas* 76%
- Swedish Match* 56%
- Ework 42%
- MedCap* 31%
- Loomis* 21%
Både LeoVegas och Swedish Match blev uppköpta. I både Ework och MedCap lyckades vi köpa in aktierna till bra kurser under året samtidigt som bolagen utvecklas bra rent operativt.
Årets sämsta innehav
- Storytel* -80%
- Bimobjects* -37%
- Green Landscaping* -33%
- CSAM* -32%
- Spotify -30%
*Aktien såld under 2022. Avkastning avser kursutveckling fr.om 1/1 2022 till försäljningskurs, inklusive utdelningar.
Det är tillväxtbolag och serieförvärvare som orsakat de största förlusterna i portföljen. Värderingsmultiplarna har sjunkit kraftigt för sådana aktier. Parat med försämrad tillväxt blev det illa. Green Landscaping sticker som ett bolag med fortsatt stabilt växande vinster och förvärvstillväxt.
Ingen rolig historia
Förlusten i Storytel är den största portföljen hittills åkt på. Under 2022 blev det tydligt att ledningen spridit resurserna för tunt över för många länder. Tillväxten växlade ned. En nyemission krävdes. Borde vi sett det komma? Kanske. Förvärvet av Audiobooks.com för 1,3 mdr kr i november 2021 känns i efterhand som ett klassiskt exempel på strategiförändring när den ursprungliga kärnaffären håller på att mattas. Vi var nog lite för imponerade av EQT (ny huvudägare) och Storytels samarbete med Spotify och vad detta skulle betyda för bolaget.
Sedan hjälpte det inte att vi gav upp om aktien i fel läge. Insiderförsäljningar på låga kurser gjorde att vi till sist kastade in handduken på 32 kr. Aktien ligger nu kring 45 kr, i och med att styrelsen plockat in i en VD som verkar ha krisinsikt och kapat en rad kostsamma satsningar till förmån för fokus på länder där ljudboksbolaget redan har bra fäste.
Framåt
Under december gick portföljen något bättre än index – minus 1% mot minus 2% – vilket illustrerar att den är försiktigt komponerad och klarar sig relativt bättre i motvind. Det är så vi gått in i 2023, med en icke-fullinvesterad portfölj och utan bottenfisken bland de mest slagna aktierna inom fastigheter och tillväxt. Så risken finns så att säga på uppsidan i att vi skulle missa en kraftig börsuppgång.
TILL AFV-PORTFÖLJEN
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-portföljen
Här hittar du alla portföljer