Zalando lyfter Kinnevik

Tisdagsförmiddagens uppgång på Stockholmsbörsen mattades av något framåt lunchtid, men indexen höll sig trots detta på bekvämt avstånd från nollstrecket.
Zalando lyfter Kinnevik - zalando-700_binary_6845021.jpg

I topp låg alltjämt Kinnevik, sedan innehavsbolaget Zalando rusat på Frankfurtbörsen, men även ett par av storbankerna hade en stark förmiddag. Bland förlorarna av storbolagen märktes Ericsson och SKF.

Strax före klockan 13 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till nivån 1.650. Aktier för drygt 5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

På makronivå kom ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin in starkare än väntat. Indexet, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, steg till 3,1 i april jämfört med -3,6 i mars. Väntat enligt Reuters prognosenkät var ett index på 0,8.

I motsatt riktning verkade dock medieuppgifter om att flera ECB-rådsledamöter tvivlar på centralbankens tillväxtprognos om en återhämtning under det andra halvåret. Euron backade och euroräntorna sjönk något efter uppgifterna.

Högst upp i det svenska storbolagsindexet låg investmentbolaget Kinnevik med en uppgång på 3 procent, sedan delägda Zalando levererat en omvänd vinstvarning på måndagskvällen. Zalando steg 10 procent i Frankfurt.

Tydligt upp var det även för Swedbank, plus 1,6 procent, och SEB, upp 1,2 procent. Övriga storbanker handlades nära nollstrecket. Swedbank har fått höjd rekommendation av Danske Bank. Bland vinnarna märktes även Alfa Laval och Getinge.

Telia steg 0,5 procent sedan bolaget aviserat ett nytt återköpsprogram av aktier om 5 miljarder kronor, i linje med tidigare kommunicerade ambitioner.

Svagast av storbolagen var SKF och Ericsson, som båda förlorade omkring 0,7 procent.

Utanför storbolagsindexet lyfte Lundin Mining 5 procent till knappt 53 kronor. Gruvbolaget aviserade på måndagen köpet av en koppar- och guldgruva i Brasilien, ett förvärv som fick goda recensioner av analytiker. Både RBC Capital Markets och Kepler Cheuvreux har höjt sina riktkurser för aktien.

MTG adderade 1,3 procent efter att Kepler Cheuvreux höjt sin rekommendation för aktien till köp. Mäklarfirman har också sett över sin analys av fukthanteringsbolaget Munters med höjd riktkurs som resultat. Aktien avancerade 3,3 procent.

Uppåt var det även för kylkoncernen Beijer Ref, som rusade över 16 procent efter att ha redovisat en organisk tillväxt på 8 procent och flaggat för gynnsamma förutsättningar inför andra kvartalet.

Nätbanken Avanza föll knappt 8 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 100 miljoner kronor för det första kvartalet. Det var något lägre än Bloombergs snittestimat på 107 miljoner kronor. De totala intäkterna på 268 miljoner kronor var 4 procent under förväntan.

ÅF Pöyry backade 1,8 procent sedan Dagens Industri skrivit att det just genomförda förvärvet av finländska Pöyry kommer med inblandning i flera rättsprocesser kopplade till Sino-Forest-bluffen i Kina, uppdagad 2011.

H&D Wireless steg ytterligare 28 procent efter måndagens rusning på 36 procent. H&D Wireless förtydligade på måndagskvällen det förslag till avsiktsförklaring som bolaget har mottagit från ett stort internationellt företag med säte i Kina.

Rymdteknikbolaget Gomspace, listad på First North, förlorade 11 procent under hög omsättning utan uppenbar anledning. Ännu mer, 13 procent, sjönk Spotlightlistade medicinteknikbolaget Prostalund efter att ha flaggat för en nyemission.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.