Ytterligare en flagga i Mantex nyemission

Medtechbolaget Mantex har släppt prospektet för sin företrädesemission på 37 Mkr. Emissionsguiden hissar en till flagga, som inte är relaterad till prospektet.
Ytterligare en flagga i Mantex nyemission - Mantex
Till vänster i bild syns VD för Mantex, Max Gerger.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Mantex företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 37,4 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi tre flaggor:

  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Dåligt garantiupplägg
  • Bristfällig information

Aktien handlas ned till teckningskurs

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissas ingen relaterad flagga. Hursomhelst har aktiekursen handlats ned till 0,07 kr vilket motsvarar teckningskursen. Det föranleder flaggan “Aktien handlas ned till teckningskurs”, vars generella formulering lyder:

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Insynspersoner deltar

Samtliga i styrelsen och ledningen med tidigare ägande i Mantex avser att teckna pro rata i företrädesemissionen via teckningsåtaganden. Undantaget är styrelseledamoten Gustav Melin som inte finns bland teckningsåtagarna. Melin äger 0,13% av kapitalet i Mantex.

Teckningsåtaganden
Namn Belopp, Mkr Andel av emissionen
Kattson Sverige, Håkan Johansson (f.d. ledamot) 4,0 10,6%
Ulf Gustavsson (ordförande) 0,94 2,6%
Per Grunewald (ledamot) 0,15 0,4%
Max Gerger (VD) 0,10 0,3%
Maria Söderström (CFO) 0,10 0,3%
Juha Rantanen (CTO) 0,05 0,1%
Kai Olsen <0,01 <0,01%
Totalt 5,3 14,2%

Viktigt att ha med sig är att teckningsåtagandena är små. De uppgår till omkring 100 Tkr vardera, bortsett från ordförande Ulf Gustavsson som tecknar för knappt 940 Tkr, motsvarande 2,6% av emissionen.

CFO Maria Söderström och ledamoten Cathrin Lundberg äger inga aktier innan emissionen. Söderström har åtagit sig teckna för 100 Tkr, motsvarande 0,3% av emissionen. Lundberg har inte åtagit sig att delta i emissionen.

Sammantaget är det positivt att nästan alla i styrelsen och ledningen deltar i emissionen. Det handlar dock om mycket små belopp. Speciellt om man exempelvis sätter åtagandet från VD i relation till dennes lön om cirka 1,8 Mkr för räkenskapsåret 2023. Vi stannar vid en upplysning.

Förutsättningar inför teckningsperiod

Teckningsperioden pågår från den 16 till 30 oktober. I skrivande stund handlas en Mantex-aktie för 0,078 kr – drygt 11% över teckningskursen på 0,07 kr. Det ökar incitamentet för befintliga ägare att delta i företrädesemissionen. Men det återstår att se hur kursen utvecklar sig under teckningsperioden då aktien är relativt volatil.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Läs mer:

Tre flaggor i Mantex företrädesemission

Emissionsguiden inleder bevakning av Mantex företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.