WWF: ”Ny hållbarhetsdata kan leda till stora vinster”

Näringslivet betalar inte för sitt utnyttjande av natur – det ska den utskällda hållbarhetsrapporteringen hjälpa till att åtgärda. För investerare kan datan även innebära bättre avkastning. Det hävdar WWF i en ny rapport.
WWF: ”Ny hållbarhetsdata kan leda till stora vinster” - elin-larsson
Elin Larsson, chef för näringsliv och finans på WWF. Foto: Troy Enekvist

De nya kraven på hållbarhetsrapportering har inneburit en ökad administrativ börda på europeiska bolag. Men WWF är positiva – och menar att det kan leda till bättre avkastning för investerare.

“Den nya hållbarhetsdatan som kommer av EUs rapporteringskrav kan leda till stora vinster för ekonomi, samhälle och miljö, om den används rätt och i stor skala”, säger Elin Larsson, chef för näringsliv och finans på WWF, till Affärsvärlden i samband med släppet av deras rapport Ny hållbarhetsdata – en möjliggörare för både ekonomi och natur.

Huvudbudskapet i rapporten är, enligt Larsson, att naturen idag inte värderas som den ska. Hon menar att naturen tillhandahåller produkter och tjänster som det inte betalas för.

“Frågan är vad som händer när dessa tar slut eller inte längre fungerar”, säger Larsson.

Med ny hållbarbarhetsdata syftar WWF på den data som kommer tas fram av företag inom ramen för EUs rapporteringsdirektiv CSRD. Rapporten ger handfasta råd om hur denna data kan användas för att skapa värde för olika aktörer.

“Det är ju en förhoppning att företagen inte bara ser det som ett rapporteringskrav utan faktiskt använder datan för att få insikter. Då kan företagen se var de har risker och möjligheter i sin affärsstrategi”, säger Larsson.

Men EUs rapporteringkrav har också fått kritik för att orsaka tung arbetsbörda för europeiska företag. Särskilt för små- och medelstora företag. I början av april röstade EU-parlamentet igenom en paus för införandet av rapporteringskraven för små- och medelstora företag. Detta tycker Larsson är negativt.

“Risken är att det blir en urholkad effekt av lagarna, när vi istället skulle behöva öka takten i den gröna omställningen”, säger Larsson.

Omdebatterad effekt

Ett av medskicken som WWF gör i sin rapport är riktat till finansmarknadsaktörer. Rapporten pekar på att bolag som är långt fram i sitt hållbarhetsarbete har lägre kapitalkostnader än de som ligger efter. Skillnaden som uppmäts är 1,2 procentenheter, mätt i så kallad WACC (Weighted Average Cost of Capital) mellan de 5% grönaste och de 5% minst gröna. Detta kallas ofta för en “grön premie”.

Den gröna premiens storlek och existens är omdiskuterad.

Dels nämner rapporten själv att storleken på den gröna premien ser ut att ha stagnerat eller till och med minskat sedan 2020-2021.

Men det finns även andra som hävdar att den gröna premien är på tillbakagång. Bland annat skriver ESMA (European Securitues and Market Authority) i en rapport från 2023 att de inte kan bekräfta någon systematisk prisfördel för någon typ av hållbar obligation.

Läs mer:

Bryssel backar från rapporteringskrav – 4 av 5 företag undantas

Gröna aktier nere på femårslägsta: ”Extremt låga nivåer”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.