WM-Datas Mellström satsar 200 Mkr i nytt imperium
”De stora satsningarna och investeringarna i bland annat nya hotell och marinor måste betalas”, säger Hans Mellström.
Han sålde 5 miljoner aktier och fick loss de 200 miljoner kronorna. Hans Mellström har dock fortfarande kvar 20 miljoner A-aktier och 5 miljoner B-aktier till ett värde drygt 800 Mkr.
Det var han som var en av grundarna av WM-data och är i dag storägare i bolaget med en ägarandel på 9 procent. För fem år sedan sadlade han om och bildade bolaget Viamare Invest. I rask takt började han köpa småbåtsföretag som bland annat Storebro, Nimbus, Maxi och Ryds. I dag äger han bolag som står för cirka 40 procent av den totala omsättningen i Sverige i fritidsbåtssektorn. Han är fortfarande vice styrelseordförande i WM-data.
Vid sidan av fritidsbåtsverksamheten investerar han också i småbåtar runt den svenska kusten. Han äger bland annat marinen i Sandhamn i Stockholms skärgård, Biskopsudden på Djurgården i Stockholm, Bohus Malmön i Bohuslän och har också köpt delar av marinan i Långedrag i Göteborg.
Hans hotellbestånd består i dag av Hotel Sandhamn samt Nordic Hotell som nyligen slog upp portarna på Vasagatan i centrala Stockholm samt en satsning på hotell Skansen i Båstad. Det senaste året har inneburit stora investeringar i dessa verksamheter och det är nu som Hans Mellström behöver betala för dem.
”Jag behöver helt enkelt vikta om. Nu har jag betalat det mesta”, säger han.
För närvarande finns det inga nya projekt som Hans Mellström vill gå in i, men han utesluter inte att det kommer nya som han vill satsa pengar i. Då kan det bli aktuellt att sälja av ytterligare aktier i WM-data för att finansiera en expension inom Viamare.
Hur går det för Viamare? ”Mycket bra, vi hade ett bra förra år och hade en omsättning på 600 Mkr. I år räknar vi med att den blir 750 Mkr. Ökningen beror bland annat på att vi under senare delen av förra året öppnade Nordic Hotell som i första hand kommer att visa utslag under detta året”, säger han.
Hur mycket känner ni av inom småbåtsverksamheten att konjunkturen mattats av” ”Vi har ännu inte märkt av något eftersom vi hela tiden ligger ungefär ett år före. Beställningarna som kom in i förra året levererar vi i år och får betalt för i år. Det är dock klart att vi också får oss en törn om marknaden går ner.”
Vilka sorters båtar, de exklusiva eller de enklare, drabbas främst i en konjunkturnedgång? ”Den exklusiva verksamheten klarar sig bättre tror jag. För den sortens verksamhet är det lång framförhållning och då är det lättare att ställa om produktionen. Enklare båtar köps mer som ett impulsköp och om människor tycker att de har mindre pengar att röra sig med så blir det lätt för dem att välja att inte köpa en båt.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.