Wihlborgs fastigheter toppar jämställdhetsindex

Wihlborgs fastigheter toppar det europeiska jämställdhetsindexet. ”Det gäller att orka hålla i, vi ser att det fortfarande är långt kvar på ett strukturellt plan”, säger Ulrika Hallengren, VD på Wihlborgs fastigheter.
Wihlborgs fastigheter toppar jämställdhetsindex -
Ulrika Hallengren är VD på Wihlborgs fastigheter. Foto: Josefin Widell Hultgren

Organisationen European Woman on Board (EWOB) har tagit fram ett jämställhetsindex som rankar 668 storbolag inom EU, Storbritannien, Norge och Schweiz utifrån hur jämställda de är. Mätkriterierna är andelen kvinnor i bolaget som:

  • Har en ledande position i företaget
  • Är representerade i styrelsen
  • Innehar exekutiva positioner som VD, finanschef och andra högre chefsroller
  • Är aktiva i valberedningen

Sverige hamnar på femte plats av totalt 17 länder. Det svenska bolaget Wihlborgs fastigheter är inte bara det högst rankade svenska bolaget utan kniper även förstaplatsen bland samtliga 668 företag, även om den delas med två bolag från Storbritannien. Ulrika Hallengren är VD på Wihlborgs fastigheter.

Vad tror du är anledningen till att Wihlborgs fastigheter toppar listan?
”Jämställdhet är något vi har jobbat med länge, dels genom att uppmärksamma frågan men även genom att se affärsnyttan av att bolaget representerar olika synsätt. För mig blir det ett stabilare bolag att leda. Det gäller inte bara kön utan även andra mångfaldsfrågor som åldersstruktur och bakgrund. Vi är långt från färdiga i vårt mångfaldsarbete men det är en start”, säger Ulrika Hallengren.

Tänker du att du själv är en förebild?
”Det vet jag faktiskt inte. Alla människor är kanske förebilder på olika sätt, oavsett om vi har ledande roller eller inte. Men ju mer du syns, desto mer kan du påverka. Det är klart att det följer ett ansvar med det.”

Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet

Under 2019 nådde fastighetsbranschen 40% kvinnor i ledningsgrupperna och blev därmed börsens första jämställda bransch enligt stiftelsen Allbright.

”Lägg till att samtliga fastighetsbolag även har minst en kvinna i ledningen. Dessutom är en fjärdedel av fastighets-VD:arna kvinnor – att jämföra med en tiondel för börsen i stort,” konstaterades det i Allbrights rapport från 2019.

Under 2020 halkade dock fastighetsbranschen ner till 38% andel kvinnor i ledningsgrupperna och ingen bransch i Sverige klarade därmed Allbrights gräns för jämn könsfördelning som uppgår till 40% . Fastighetsbranschen låg ändå i topp under 2020 jämfört med andra sektorer. Hälsovårdssektorn med 30% kvinnor i ledningsgrupperna hamnade på andraplats följt av finans med 29%.

Hur kommer det sig att just fastighetsbranschen ligger i topp i Sverige?
”Det är svårt att svara på, men när något företag väl har tagit första steget och visar att det går blir det nog enklare för andra att följa efter”, säger Ulrika Hallengren på Wihlborgs fastigheter.

Vad behöver Sverige göra för att uppnå ett jämställt näringsliv?
”Vi måste fortsätta vara medvetna om frågan. Som företagsledare måste först ta ställning till om man tror att ledningens och medarbetarnas sammansättning, och mångfalden i dessa grupper, har en påverkan på bolagets affär och uthållighet. Om man tror det, då ska man jobba med frågan. Om man inte tror det kan man förstås lägga sin energi på annat och chansa på att man har jobbet kvar när nästa generations kunder och investerare hör av sig.”

Vilka är utmaningarna?
”Det är att orka hålla i, vi ser att det fortfarande är långt kvar på ett strukturellt plan och att det skiljer sig åt mellan olika generationer.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.