Wand-Danielsson: ”Macron kan överraska”
Tid: 09.00. Plats: Svenska ambassaden i Paris, 17 Rue Barbet-de-Jouy. Frukost: Croissant, kaffe och apelsinjuice.
Två dagar innan Affärsvärldens besök på Sveriges ambassad i Frankrike firade det svenska kungaparet en tidig Lucia tillsammans med ambassadören Veronika Wand-Danielsson i Notre-Dame. Adolf Fredriks ungdomskör uppträdde och de 1 200 biljetterna sålde slut på en vecka.
– Det var ett slags ljus i mörkret, tyckte många. Det var hoppingivande och ståtligt, säger Wand-Danielsson.
Under sina drygt två år som ambassadör i Paris har Frankrike drabbats av tre terrorattacker. Något som självklart har satt sina spår. Malaise, beskriver fransmännen själva sitt tillstånd. Ordet har ingen svensk motsvarighet, men kan beskrivas som en känsla av missmod, som ett första tecken på en begynnande sjukdom, att någonting inte står rätt till.
– Att detta skedde i en europeisk huvudstad var djupt omskakande. I ett land som drabbas av sådana terrordåd får terrorist- och säkerhetsfrågor en helt annan dimension, säger hon.
Ekonomiskt har det inte sett mycket bättre ut. Frankrikes budgetunderskott överstiger fortsatt de konvergenskriterier som EU kräver och arbetslösheten ligger kvar på en hög nivå. Förtroendet för den franska presidenten François Hollande har varit rekordlågt och den 1 december valde han att inte ställa upp i vårens presidentval. Det har aldrig hänt tidigare under den femte republikens historia.
– Splittringen är djup inom Socialistpartiet. Den reforminriktade, socialdemokratiska falangen utmanas fortsatt av de socialistiska ”frondörerna”. Den har man inte klarat av att överbrygga de senaste fem åren, säger Veronika Wand-Danielsson.
– Just nu pekar opinionsundersökningarna på att Socialistpartiet kommer få svårt att hävda sig, men mycket kan ännu hända. Det har skett otroliga omsvängningar i fransk politik tidigare. Den oberoende mittenpolitikern Emmanuel Macron kan överraska.
Precis som i Sverige ligger flykting- och integrationsfrågorna högt på dagordningen i Frankrike, även om debattklimatet är hårdare i Frankrike.
– Om du frågade fransmännen förr vad som var viktigast för dem så svarade de: att ha ett jobb, bra utbildning, sjukvård. I dag säger de flesta fransmän: Vi måste ha en tuff säkerhetspolitik, vi måste kontrollera våra inre och yttre gränser.
Sedan den 14 november 2015 råder undantagstillstånd i landet. Polis och militär patrullerar gatorna, det sker väskkontroller, flygplatskontroller och järnvägskontroller. Det är en självklarhet numera. Undantagstillståndet har förlängts i flera omgångar och enligt Wand-Danielsson lär det vara kvar tills efter presidentvalet och sannolikt även till nationaldagen den 14 juli i år.
– Det kanske inte förhindrar ett nytt terrordåd, men det höjer i alla fall tröskeln lite grann.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.