Wallenbergarna tar strid med EU

EUs förslag om nya uppköpsregler strider mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Det hårda budskapet lämnar Jacob Wallenberg till EU-kommissionen i ett möte på torsdagen.

Fattar EU beslut om att konfiskera röststarka aktier i svenska börsföretag kommer frågan sannolikt att sluta i EU-domstolen. Frågan berör företag som Ericsson och Volvo.

Tillsammans med Svenskt Näringsliv är Investors vice ordförande Jacob Wallenberg i Bryssel för att träffa både kommissionär Mario Monti för att diskutera konkurrens- och förvärvsfrågor, samt kommissionär Frits Bolkestein för att diskutera rötsrättsdifferentiering för aktier.

I delegationen ingår Svenskt Näringslivs ordförande Sören Gyll och vice ordförande för internationella frågor Michael Trechow, tillträdande ordförande i Ericsson. Med i den totalt tiohövdade delegationen finns även Volvochefen Leif Johansson.

“Europa behöver tydliga regler för förvärv men rösträttsdifferentieringen är inte problemet. Rösträttsdifferentiering handlar om kontraktuell rätt och kan inte bara konfiskeras. Hela frågan om att ta bort det hamnar under konstitutionell rätt”, säger Jacob Wallenberg till Ekonomi24.

På möten med de två EU-Kommissionärerna under förmiddagen framförde Jacob Wallenberg att EU-regler som konfiskerar rösträtten utan ersättning står i strid mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter. I förlängningen skulle Sverige kunna driva frågan vidare till EU-domstolen.

Bakgrunden till den skarpa kritiken är ett nytt förslag om förenklade uppköpsregler på de europeiska aktiebörserna. Sverige och Svenskt Näringsliv står bakom merparten av förslaget som bland annat sätter stop för företagsledningen att agera för egen räkning vid ett fientligt bud på ett företag eller att via en extra bolagsstämma tillsätta en egen företagsledningsvänlig styrelse.

“Giftpiller som företagsledningen kontrollerar är en helt annan sak än att ägare äger aktier med olika rösträttsvärde. I Sverige finns redan regler som begränsar företagsledningen smakt och vi ser gärna att de tillämpas i resten av EU”, säger Jacob Wallenberg.

Tyska Volkswagen hör till de bolag som har gyllene aktier, i form av att delstaten Neidersachen kan blockera ett fientligt bud på företaget. I Holland finns speciella aktieserier med rätt att utse styrelsen. Rösträtten kontrolleras i sin tur av stiftelser som är nära knutna till företagsledningen.

“Det svenska och nordiska systemet med rösträttsdifferentiering är både öppet och transparant och möjliggör för entreprenörer att söka riskkapital. Det är något annat”, säger Erik Belfrage, direktör i SEB och rådgivare till Wallenbergstiftelserna.

Även förvärvsfrågan har engagerat Jacob Wallenberg som i likhet med Leif Johansson fått bakläxa från Mari Monti.

“Mari Monti lyssnar på våra argument om att även stora företag i små länder måste få lov att växa”, säger Jacob Wallenberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.