Wallenberg tar ännu en tugga av OMXS30 – genom Saab

Saabs intåg i OMXS30 gör att Wallenbergsfären nu är ägare i tio av de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Även Fredrik Lundberg har flera betydande innehav bland OMXS30-bolagen, visar Afv:s genomgång.
Wallenberg tar ännu en tugga av OMXS30 – genom Saab - Saab Wallenberg
Jacob Wallenberg vid Ericssons årsstämma. Foto: Christine Olsson / TT

I juni tog Saab plats i Stockholmsbörsens finrum, OMXS30, och petade då bilsäkerhetsbolaget Autoliv.

Försvarskoncernens största ägare är Wallenbergsfären som via Investor, investeringsbolag och en rad stiftelser äger 39% av kapitalet och 47% av rösterna. Men det är långt ifrån deras enda innehav bland de mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen.

Affärsvärldens genomgång visar att Wallenbergsfären har ägande i en tredjedel av samtliga OMXS30-aktier (se faktarutan intill). Där Investor, sett till andelen röster och kapital, toppar listan medan AstraZeneca ligger i botten.

Wallenbergsfärens ägande av OMXS30-bolagen

% av kapitalet % av rösterna
Saab 39 47
Ericsson 9 24
Atlas Copco A & B 17 22
SKF 15 29
Electrolux 18 30
AstraZeneca 3 3
ABB 14 14
SEB 21 21
Investor 23 51
* Innehaven avser ägande via Investor, Wallenberg Investments, FAM AB samt en rad stiftelser. Innehav under 1% är exkluderade. Källa: Holdings

Wallenbergsfären har även betydande innehav i välkända bolag som EQT, SAS och Stora Enso. Ett mönster är att bolagen som sfären äger ofta är jättar sett till börsvärde, mycket framgångsrika inom sitt respektive område, och kan anses bedriva samhällsviktig verksamhet. Exempelvis genom att tillhandahålla finansiell infrastruktur, flyg, försvarsmateriel och kommunikationsteknik.

Lundberg kniper andraplatsen

I samarbete med Forbes kartlägger Afv varje år Sveriges superrika och flera av de svenska dollarmiljardärerna har stora innehav i OMXS30-bolagen. Stefan Persson via H&M, Carl Bennet via Getinge och familjen Rausing genom Alfa Laval.

Den som efter Wallenbergsfären har flest betydande innehav bland OMXS30-bolagen är Fredrik Lundberg som via maktbolaget Industrivärden äger stora poster i Essity, Handelsbanken, SCA, Sandvik och Volvo. Ägandet i nämnda Sandvik och Handelsbanken går också via Lundbergföretagen.

LÄS MER:

Hela listan: Sveriges rikaste – här är alla 43 dollarmiljardärer

Förvaltaren satsar på Investor och Nvidia – men dissar börsen och bruset

Fredrik Lundberg om köpen: ”Tror tajmingen är bra – aktierna är billiga”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör