Wahlroos står på sig: ”Låt oss kalla dem idioter”

Nordeas ordförande Björn Wahlroos står fast vid sitt kontroversiella uttalande.

Av: Göran Lind

– Det finns så mycket politisk korrekthet i världen att det håller på att kväva det analytiska argumentet.

Den teoretiska utgångspunkten gäller inte minst hans uppmärksammade uttalande nyligen att 80 procent av befolkningen är finansiella idioter. Inte heller det något som förväntades ur munnen på ordföranden i två av Nordens största finansiella bolag med tiotusentals anställda och flera miljoner kunder.

– Det jag sa var att 80 procent inte har några idéer om vad de ska göra med sina pengar, låt oss kalla dem idioter.

I din bok ”De tio sämsta ekonomiska teorierna” driver du tesen att marknaden är rationell, kan den vara det om 80 procent av befolkningen är finansiella idioter?
– Hela poängen med det finansiella systemet är att de som inte vet vad de ska göra med sina pengar kan överlåta dem till andra som har idéer, men inga pengar. Marknaden kan vara rationell även om det bara är en procent som tror sig veta vad man ska göra med pengarna.

Detta är en kortversion av en lång intervju med Björn Wahlroos i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan logga in och läsa hela intervjun här.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.