Volatilitet efter oväntat centralbanksbesked

Efter centralbankens besked om att avveckla valutagolvet vid 1,20 mot euron har volatiliteten i schweizerfrancen blivit extrem.

Den schweiziska centralbankens besked om att sänka styrräntan till -0,75 procent var en åtgärd för att få investerare att sluta se schweizerfrancen som en säker tillflyktsort, menar en valutastrateg vid J.P Morgan.

Räntebeslutet kom samtidigt som centralbankens besked om att avveckla valutagolvet vid 1,20 mot euron, som har blivit för smärtsamt att behålla, enligt J.P Morgan.

Medan volatiliteten i schweizerfrancen är extrem, ser DNB en allvarligare sida av saken, då Schweiz länge har setts som en säker tillflyktsort för investerare.

“Dock har pressen nu blivit för stor för Schweiz att hantera själva, givet den begränsade storleken på ekonomin. Vi är oroade för effekterna som detta kan ha”, skriver DNB, som ser en utdragen volatilitet och flykt till säkrare placeringar som konsekvens.

Dollarn borde enligt DNB komma att bli den föredragna valutan i sökandet efter en säker tillflyktsort, medan euron kommer vara på andra sidan av skalan. Dessutom kommer det sannolikt ta längre tid för den norska kronan att återhämta sig, då hög volatilitet och begränsad likviditet tidigare har legat den norska kronan i fatet.

Nordea ser SNB:s beslut som en reaktion till förväntade kvantitativa lättnader från ECB, snarare än centralbankens förklaring om att övervärderingen av schweizerfrancen har minskat och att valutagolvet därför inte längre är nödvändigt.

“Nu måste den schweiziska ekonomin anpassa sig till en ökad osäkerhet och växelkursvolatilitet. Inflationen är redan negativ och volatilitet kan tynga på investeringarna även om schweizerfrancen försvagas framöver”, skriver Nordea i en kommentar.

“Detta är en mycket oväntad utveckling. Det är en tydlig avvikelse från retoriken än så länge… på medellång sikt är jag orolig över inverkan på centralbankens trovärdighet”, kommenterar en valutastrateg vid UniCredit.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.