”Vissa tjänar pengar, andra tjänar folket”

Finansmarknadsminister Peter Norman varnar för bankernas höga vinstnivåer. Ägarnas avkastningskrav hotar den ekonomiska tillväxten, enligt Norman som också passar på att ge en liten känga till Swedbanks vd Michael Wolf och de andra finansmännen som deltog i Affärsvärldens och Deloittes bankseminarium i Almedalen på måndagen.

Under första kvartalet i år tjänade de fyra svenska storbankerna 20 miljarder kronor efter skatt. Avkastningen på eget kapital låg på mellan 11 och 14 procent. Något som får finansmarknadsminister Peter Norman att reagera.

– Storbankernas strävan mot 15 procents avkastning på eget kapital är skadlig både i ett mikro- och ett makroperspektiv i en nollinflationsmiljö, sa Peter Norman (M) på? Affärsvärlden och Deloittes bankseminarium i Almedalen på måndagen, som följdes av en rekordpublik på 400 personer.

Han förtydligade senare att det helt och hållet var ägarnas sak att bestämma avkastningskraven. Samtidigt varnade han för att höga avkastningskrav kan leda till en felaktig allokering, där projekt med ”bara” 13 procents avkastning förkastas, vilket kan skada Sveriges ekonomi. Representanterna för bankerna hade – knappast oväntat – en annan åsikt.

– Att de fyra stora svenska bankerna tjänar 80-90 miljarder per år låter mycket i absoluta tal. Men Sverige har ju också ett sjukt stort banksystem i förhållande till vår storlek. Då är vinsterna nödvändiga, sa Swedbanks vd Michael Wolf, som menade att vinsterna behövs för att ha tillräcklig buffert vid nästa finansiella kris.

Peter Norman svarade att ”Vissa tjänar pengar, andra tjänar folket” och gjorde tydligt att han själv anser sig höra till den senare gruppen. 

Bankföreningens vd Thomas Östros lyfte istället fram regelverken som kommit till efter finanskrisen som han kallade ”oerhört komplicerade”.

– Jag tror vi kanske bygger trösklar för nya aktörer.

En sak hade dock både bankerna och finansmarknadsministern gemensamt: en djup oro för att den svenska bostadsmarknaden, både för risken för en bostadsbubbla och bristen på bostäder.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase