Virvelvinden

Hon kallas "Fönen" på grund av sitt explosiva humör och är tippad som koncernchef vid en eventuell fusion mellan SEB och Nordea. Vi porträtterar SEB:s hövding Annika Falkengren.

När Annika Falkengren var lägre chef på SEB gjorde banken ledarskapsprofiler på sina chefer och hon fick mardrömssvaret: hennes underställda tyckte att hon saknade empati, enligt en av Affärsvärldens källor.

I själva verket säger hennes vänner att SEB:s nuvarande koncernchef är en varm, omtänksam människa. Men eftersom hon är fullständigt uppslukad av att utföra den uppgift som hon är ålagd att göra glömde hon tidigare bort omgivningen. Nu sägs hon ha blivit bättre, men beskrivs ändå som en terrier: extremt målinriktad, fokuserad och drivande. Och inte så bra på att entusiasmera andra.

Som chef för SEB:s affärsbank (den så kallade Merchantbanken) berättade hon i tidningen Veckans Affärer att hennes förre chef sagt att “du springer för snabbt. De andra står kvar på perrongen och har inte hunnit få med sig väskorna.”

– Jag har tagit lärdom av det. Nu springer vi tillsammans, sa hon till tidningen.

Hon sägs dock fortfarande ha rytmen från tradingavdelningen, där hon tidigare varit, i blodet. Hon pratar fort, fattar beslut fort, vill ha resultat fort. Snabbheten är parad med ett explosivt, närmast sydländskt, humör. Där Annika Falkengren far fram är det skratt, bråk och skrik.

Det är inte för inte hon kallas “Fönen”. När någon har varit inne hos henne och fått en utskällning så sägs deras hår, bildligt talat, stå rakt bakåt. “Har du varit hos Fönen?” kan då en kollega fråga.

Annika Falkengren är dock inte långsint och hon har ett rättspatos. När hon lugnat ned sig inser hon vanligen att hon inte varit helt rättvis och personen hon skrikit åt får – oftast – behålla sitt jobb.

Ändå har hon sparkat ett antal människor, till och med några av sina egna rekryteringar. Andra har hon omplacerat och åter andra har lämnat banken. (Se artikel på sid 42.)

I stället har hon lyft fram sitt gamla gäng från affärsbanken, där hon gjorde karriär. Fyra av dem har hon i sin ledningsgrupp: Bo Magnusson (Bobo kallad), Hans Larsson, Fredrik Boheman och Magnus Carlsson.

– Det är ett gäng som haft jävligt kul ihop och tjänat en jävla massa pengar ihop. Hon tar med sig den kulturen och det är huvudskälet till att så många av dem kom in i ledningsgruppen, säger en källa, som tycker att det är förståeligt att hon befordrat sina gamla medarbetare.

Men det finns en mer kritisk syn: Eftersom Annika Falkengren endast väljer dem hon kommer bra överens med betyder det att hon omger sig med ja-sägare, enligt flera av Affärsvärldens källor. En av dem hävdar därtill att hon har en odemokratisk ledarstil.

Resonemanget sägs gå ungefär så här: Varför skulle hon slösa dyrbar tid på att argumentera med människor som inte tycker som hon? Hon har ju bråttom och vet ändå bäst själv hur saker ska göras. Och det är hon som bestämmer.

De som har uppfattat henne som en liten välsminkad, skrattande blondin har snabbt upptäckt att de tagit miste. På SEB är det Annika Falkengrens beslut som gäller. Tro inget annat.

De som gillar Annika Falkengren ser en oerhört positiv människa vars skratt förgyller tillvaron för omgivningen. Hon sägs kunna komma in på kontoret och spela upp små sketcher ur vardagslivet som får alla att skratta. Som när hon handlat kläder och expediterna stått med gapande munnar över att någon kan handla så mycket på fem ynka minuter. Alla som lyssnar har fått sig ett skratt, även Annika Falkengren.

Tempot i boutiquerna beror på att hon har ont om tid. Eftersom klädaffärerna är stängda när hon börjar jobba och stängda när hon slutar brukar hon handla när hon reser. Att stå i provkön i Stockholm på lördagar bakom människor som har hur mycket tid som helst är inte hennes grej.

Sedan hon blivit koncernchef har hon dock börjat få lägga band på sin ljudliga glädje eftersom det inte är lämpligt att gapflabba på till exempel styrelsemöten.

De som inte gillar henne ser gapskrattet som ett hånskratt och tycker att hon, som är stark, ger sig på de svagare, både dem som inte levererar det hon kräver och dem som hon inte gillar. Arrogans är ordet.

En av dem tvivlar på att hon får vara kvar så länge:

– Familjen Wallenberg har en plan för banken. Att göra den effektivare, att ändra kulturen, och det är det hon håller på att göra. Hon kanske kan sitta ett halvår, ett år till, säger den källan.

Andra källor menar att hon får sitta länge eftersom hon har lyckats bra hittills. Banken ska bli mer kundtillvänd, mindre byråkratisk och betydligt kostnadseffektivare. Annika Falkengren har satt i gång ett antal projekt för att strömlinjeforma banken, spara och öka produktiviteten under parollen “SEB Way”, lett av en annan gammal kompanjon från tradingrummet, Isabelle Cassel. Falkengren driver också homogeniseringen av banken som förre koncernchefen Lars Thunell startade som “One SEB”. Hon har bland annat integrerat investmentbanken Enskilda i SEB.

Lars Thunell beskrev mellancheferna som bolagets “permafrost”, de vågade bara förändra om de eldades på både uppifrån och nerifrån.

Annika Falkengrens uppgift är att ta bort permafrost och all annan tradition som sägs sitta en meter in i väggarna i den anrika byggnaden vid Kungsträdgården i Stockholm där en byst av bankens grundare André Oscar Wallenberg möter besökaren i entrén. Att röja bland mörkgrå marmorpelare och mörkboaserade väggar är inte helt lätt.

Därtill ska hon reda upp problemen som SEB stött på i Tyskland efter Thunells köp av den tyska banken BFG som har svag lönsamhet. När Falkengren tog över som koncernchef sa hon att hon skulle ge besked om SEB skulle stanna i Tyskland eller inte efter två år, alltså hösten 2007. Men än har inget besked kommit. Tyskland är en mycket svår, splittrad bankmarknad med runt 2 500 banker.

Annika Falkengren har gett sig den på att göra SEB till den ledande banken i norra Europa.

Samtidigt expanderar SEB i Ukraina, vilket går bra.

Arbetsmyran Falkengren lever för banken. Hon har inte tid till särskilt många sidouppdrag och sägs ha tackat nej till styrelseplatser innan hon gick in i Securitas styrelse för fem år sedan, det enda börsbolaget hon är ledamot i förutom SEB. När hon någon gång slappnar av spelar hon golf eller åker till sommarstället i Torekov.

Hon vill så gärna att det ska gå bra för SEB att hon driver sig själv vansinnigt hårt och därmed även sin omgivning. Om chefen jobbar sexton timmar om dagen blir det lätt norm. Och när Annika Falkengren vill ha något gjort, då levererar man i tid. Oavsett hur mycket man får slita. Hon är krävande, tuff och rak. Exakt det hon säger gäller, inte någon kremlologi. Hon följer upp allas uppgifter och stämmer av att de är utförda, vilket skapar en noggrannhetskultur. Varje morgon börjar med ett möte framför vita tavlan för uppföljning och planering.

Annika Falkengrens hejarklack påstår att hon är bra på att ge både positiv och negativ återkoppling. Om någon gjort något bra kan hon skicka ett glatt e-postmeddelande eller en blomma, eller dyka på någon i korridoren. Och ve den som inte klarat uppgiften.

Men när det gäller detta handfasta ledarskap behöver hon dock lära sig att ta ett steg tillbaka, anser även de mest positivt inställda. Som koncernchef måste hon ha helhetsgreppet och då fungerar det inte om hon hela tiden gräver ned sig i detaljer. Det sägs hon inte riktigt ha lärt sig än.

Men även om hon skulle klara att gå emot sin egen natur och höja sig över detaljnivån, kan hon svårligen bli en visionär, därtill är hon alltför exekutiv. Här skiljer hon sig från visionären Lars Thunell, som inte lade sig i detaljerna lika mycket och dessutom var så intelligent att han var skarpare än alla andra i banken. Hans hjärna påstås likt en kalkylator kunna se igenom balansräkningar och resultaträkningar, vilket gjorde många medarbetare rädda för honom.

Annika Falkengrens ledningsmöten lär vara betydligt uppsluppnare. Hon har skapat en öppnare stämning och en mer positiv attityd. Och hon hälsar i hissen, till skillnad från Thunell. Att hon inte är den största visionären sägs inte vara något problem i banken, som huvudägs av familjen Wallenberg via investmentbolaget Investor.

– Strategifrågan bestäms ändå på Investors styrelsemöten, så hon passar in. Hon sköter ordning och reda-frågor väldigt bra, säger en person med inblick.

Internt i banken skapar hon blandade känslor eftersom hon, märkligt nog, bedöms efter en annan måttstock än sina kollegor: Christian Clausen på Nordea, Pär Boman på Handelsbanken och Jan Lidén på Swedbank.

På SEB sägs nämligen vissa, främst kvinnor, muttra om att Annika Falkengrens långa arbetstider inte är något föredöme för dem som vill ha balans i livet mellan jobb å ena sidan och familjeliv/fritid å den andra. Att hon tog vd-jobbet när hon var gravid och överlåter större delen av dotterns och hemmets skötsel på utomstående och på sin man Ulf Falkengren, som jobbar med förmögenhetsförvaltning på banken, har också väckt ont blod.

Men att Christian Clausen först lämnade sin familj kvar i Danmark och veckopendlade när han flyttade till Stockholm och vd-jobbet i Nordea har det talats betydligt tystare om, liksom om att Pär Boman ofta är på jobbet runt klockan sex eller sju på morgonen.

Frågan är om hon bryr sig om dessa extra, svenska, balanskrav som ställs på henne. Annika Falkengren är född i Thailand, som Annika Bolin, dotter till svenska diplomatföräldrar, och uppvuxen i Hongkong. När hon var 13 år började hon tillsammans med sin storebror och sin lillasyster på internatskolan i Sigtuna.

Därmed har hon ett mer internationellt perspektiv och ett osvenskt självförtroende. Hon sägs vara duktig på att hantera kunder och röra sig internationellt, van som hon är vid nya miljöer och länder från sin uppväxt. Dessutom sköter hon sig utmärkt när hon besöker bankkontor genom att hon har lätt för att lära sig vad folk heter – och att komma ihåg namnen.

Direkt efter gymnasiet började hon sommarjobba på ett SEB-kontor. Hon stannade i tre år innan hon pluggade på Stockholms universitet och tog en civilekonomexamen. 1987 började hon som trainee på SEB. Därefter kom hon till tradingavdelningen, där hon avancerade till global chef för räntehandeln 1995 och global chef för hela tradingverksamheten 1997.

Det var egentligen redan här hennes karriär avgjordes. Många var sugna på att ta sig uppåt och konkurrensen var hård, flera försökte baktala den superambitiösa, hyperenergiska och petnoga Annika Falkengren. Men som de flesta andra som går långt hade hon en chef som trodde på henne, såg igenom revirkrigen och befordrade henne – Mats Larsson. När han lämnade banken med pension efter oenighet med dåvarande koncernchefen Lars Thunell rekommenderade han henne som sin efterträdare som chef för affärsbanken år 2000, vilket hon också blev. Hon lyckades vända affärsbanken efter en kris för SEB i Ryssland. År 2001 blev hon vice vd och chef för divisionen Stora företag och institutioner. Den 10 november 2005 blev hon koncernchef.

I början sägs hon ha varit obekväm i rollen att representera banken i politiska sammanhang som globalisering och utbildningspolitik, men under det senaste halvåret påstås hon ha börjat växa in i den. Här får hon stöd av förre chefekonomen Klas Eklund och sin stabschef Viveka Hirdman-Ryrberg.

Viveka Hirdman-Ryrberg är hennes högra hand, butler, tänkare, talskrivare och goda vän. De båda åker i par överallt. Sekreteraren Jessica Andersson har järnkoll på Annika Falkengrens kalender.

Det kan behövas. Innan virvelvinden Annika Falkengren var koncernchef skulle hon åka till Ryssland med en mängd kunder, inklusive vd:ar i Wallenbergsfären. Men hon blev aldrig insläppt i landet eftersom hon saknade pass/visum och fick sätta sig på ett plan tillbaka till Arlanda.

Nu har hon människor som håller koll på henne, så något liknande lär inte hända igen. Men hon har fortfarande samma fart.

För att orka med sitt eget fantomtempo äter Annika Falkengren smågodis. Sedan hon blivit koncernchef har det dykt upp godisskålar på mötena, gärna placerade nära godisråttan själv. Köket sägs föra en ojämn kamp för att byta ut kolorna, skumbananerna och de sura kulorna mot russin, nötter och torkade aprikoser.

Redan tidigt anpassade sig banken efter Annika Falkengren. Hon fick nämligen som lägre chef en parkeringsplats som det gick att köra in och ut från utan att komma i närheten av andra bilar. Numera kör dock en säkerhetsvakt henne i en mörkblå Volvo Executive.

Annika Falkengren kan banken utan och innan och hittills har hon mest seglat i medvind som koncernchef. Det är inte så svårt att driva bank när transaktionsvolymerna är höga, tillväxten i ekonomin god, kreditförlusterna låga, börsen går upp och den finansiella industrin blomstrar.

Nu är det dock tuffare tider. Det är nu Annika Falkengren ska visa vad hon går för.

_____________________

Började i kassan

Namn: Annika Katarina Falkengren (född Bolin)

Ålder:46

Lön 2007:12,1 miljoner (inklusive förmåner)

Bor: I Djursholm utanför Stockholm

Familj: Maken Ulf och lilla dottern Louise, kallad ”Loppan”.

Karriär:Satt i kassan på ett SEB-kontor innan hon tog civilekonomexamen och återvände till SEB som trainee 1987. Arbetade på tradingavdelningen 1988-2000. Blev chef för enheten Fixed Income 1995, global tradingchef 1998, chef för affärsbanken år 2000. Chef för divisionen Stora företag & institutioner samt vice vd 2001. Koncernchef hösten 2005.

Kännetecken:Gapskratt och energi. ”Hon har en tolvcylinders dieselmotor inuti sig”, säger en källa.

_______________________

Falkengrens ommöblering

ª Annika Falkengren har sparkat ett antal människor, även flera av sina egna rekryteringar. Därtill har tre toppersoner gått innan de hunnit jobba ett år, it-chefen Max Currie, chefen för Business Support David Smith och informationsdirektören Ola Thorén.

Andra har blivit omplacerade, som finansdirektör Nils-Fredrik Nyblaeus, som var nummer två under förre koncernchefen Lars Thunell, och Mats Kjaer, som var chef för bankerna i Estland, Lettland och Litauen. I dag är Nyblaeus både rådgivare till koncernchefen Annika Falkengren och har en del uppdrag åt ordförande Marcus Wallenberg. Mats Kjaer är chef för nya marknader, inklusive Ryssland och Ukraina, men sitter inte med i ledningsgruppen.

En tredje grupp har lämnat banken. Hit hör Annika Falkengrens nye finansdirektör Per-Arne Blomquist som nyligen aviserade att han ska gå tillbaka till Telia Sonera. Chefen för Asset Management, Harry Klagsbrun, lämnade SEB för riskkapitalbolaget EQT ett halvår efter det att Annika Falkengren tillträtt som koncernchef.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.