Virusoro får åter börsen på fall

Gårdagens återhämtning blev tillfällig när virusoron på torsdagen åter tog grepp om humöret på Stockholmsbörsen. Flera verkstadsaktier, som var gårdagens vinnare, tillhörde de största förlorarna.

Klockan 12.30 var OMXS30 ner 2,6 procent till 1.735. Aktier för 9,6 miljarder var då omsatta. Riktning var liknande på de europeiska börserna som var ner mellan 2,0-2,3 procent

I Kalifornien har en person insjuknat utan att ha varit i känd kontakt med någon smittad, och i Sverige har det andra fallet av covid-19 har påträffats. Samtidigt har det första fallet i Danmark också bekräftats.

På Stockholmsbörsens OMXS30-index befann sig samtliga aktier på minus vid lunchtid. Defensiva bolag klarade sig något bättre, där Telia, Essity och Swedish Match kom undan med nedgångar mellan 0,7 och 0,8 procent.

H&M stod också emot förhållandevis bra med en nedgång på i sammanhanget lindriga 2 procent. JP Morgan har uppgraderat modebolagets aktie till övervikt, från tidigare undervikt och dragit upp riktkursen till 225 kronor (115).

Branschkollegan, den Kinnevikdelägda nätmodehandlaren Zalando, levererade en rapport som visade försäljningstillväxt på nästan 20 procent i det fjärde kvartalet, vilket var något över analytikernas förhandstips. Zalando föll dock 6,7 procent i Frankfurt, och i Stockholm pressades Kinnevik ned 3,2 procent.

Bland de större förlorarna fanns flera av de verkstadsbolag som tillhörde vinnarna i onsdagens anmärkningsvärda vändning på Stockholmsbörsen. Sandvik, SKF, Assa Abloy och SSAB var ner i häradet 4 procent i botten av listan, där i övrigt aktier med nedgångar på över 3 procent var många till antalet.

Flygbolaget SAS var ner ytterligare 8,8 procent efter gårdagens rapportras på 11 procent. På Oslobörsen tappade den skandinaviska kollegan Norwegian ytterligare höjd när aktien föll närmare 16 procent. Det är den fjärde handelssessionen i rad med nedgång i spannet 13-16 procent för Norwegian som sedan årsskiftet är ner närmare 50 procent.

Bränslecellbolaget Powercell fortsatte den senaste tidens resa över höga toppar och djupa dalar under hög omsättning och rasade över 15 procent. Bakom torsdagens nedgång fanns en rapport som visade en nettoförlust som ökat till 41 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-11,5).

Nokia stod emot nedgången efter uppgifter om att bolaget utvärderar flera “strategiska alternativ” för att kunna hantera den hårda konkurrens som råder. Försäljningar av tillgångar samt fusioner övervägs, uppger källor för Bloomberg News. En möjlighet som Nokia kan överväga är att gå ihop med en konkurrent som Ericsson eller att samarbeta inom vissa affärssegment, skriver Bloomberg.

Nokia var upp 0,3 procent medan Ericsson sjönk 2,7 procent.

Guldet som betraktas som en “säker hamn” fortsatte upp på torsdagen och Bland vinnarna fanns Lundin Gold som var upp dryga 2 procent.

Medivir, som steg 25 procent på onsdagen, inledde torsdagen med att stiga ytterligare 23 procent. På sociala medier och aktieforum har uppgifter om att simeprevir finns på en lista över läkemedel som och bör övervägas vid framtagandet av en effektiv behandlingsstrategi för corona-viruset. Aktien vände dock till en nedgång på 11 procent efter att bolagets vd Uli Hacksel sagt till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget inte arbetade med några egna försök på simeprevirs förmåga att hämma coronaviruset.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.