Virtuellt program ska frälsa IBS
I den steg-för-steg-modell som IBS använt för att utveckla sina programvaror är detta det största steget bolaget tagit enligt Thomas Bräne, chef för produktutvecklingen på IBS. Enligt ledningen är styrkan i programmet att det kan hantera flera olika typer av affärsmodeller och varuförsörjningskoncept. Till exempel möjliggör programvaran direktintegrering till en mängd olika datakällor, programvaror, handelsportaler och mobil utrustning.
Till skillnad från IBS andra programvaror som är anpassade för IBM AS/400-datorer kan systemet som är utvecklat i Java användas på såväl AS/400, NT-servrar och Unixbaserade datorer.
Vid en presskonferens under måndagen sade IBS att de inleder leveranserna nästa år. Redan i nästa års budget räknar bolaget med att ASW Virtual Enterprise ska stå för 10 procent av licensintäkterna. Programmet har vissa överlappande funktioner med existerande moduler men till största delen kommer intäkterna ovanpå de existerande.
Det senaste tolv månaderna, som varit extremt svaga p g a millennieproblematiken då nästan inga företag har vågat investera i affärssystem, var IBS licensintäkter 403 Mkr och stod för knappt en femtedel av bolagets omsättning. En tiondel av detta skulle motsvara en intäktsökning på cirka 40 Mkr.
Enligt VD Staffan Ahlberg finns det inga skäl till varför IBS inte kommer att ha lika höga bruttomarginaler på Virtual Entreprise som på den övriga programförsäljningen. ”Det blir ingen skillnad, det är 90 procents marginal”, säger han.
Redan nästa år skulle programmet vid en omsättningsökning på 40 Mkr bidra med 36 Mkr i bruttovinst.
”Den nya programvaran kommer att genera väldigt mycket konsultintäkter”, tror Staffan Ahlberg och menar att tumregeln, att varje krona i licensförsäljning ger två kronor i konsultintäkt, inte gäller Virtual Enterprise. Istället är det dubbla, fyra kronor per licenskrona, mer sannolikt.
”Det är mycket höga timarvoden och ger mycket mer konsultintäkter”, menar Staffan Ahlberg och fortsätter: ”Här är det plats för managementkonsulter och strategiska konsulttjänster. Dessutom är det rätt mycket anpassningsarbete.”
Om IBS säljer licenser för 40 Mkr skulle det innebära en konsultintäkt på 160 Mkr och en bruttovinst på 32 Mkr vid 20 procents marginal. Totalt för både licens- och konsultintäkter skulle det innebära, allt annat lika, att bruttovinsten ökar med 68 Mkr nästa år.
Bolaget har historiskt satsat 9 procent av omsättningen i forskning och utveckling. Någon förändring av den relationen tror Staffan Ahlberg inte det nya programmet kommer att leda till. I absoluta tal betyder det att kostnaderna ökar i takt med att bolaget växer.
IBS-aktien hade klockan 15 stigit 2,4 procent till 30,30 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.