Vinstvarningarna strömmar in
De sista veckorna i ett kvartal är alltid en nervös tid för amerikanska investerare.
Då börjar företagen nämligen tydligt kunna se vart åt kvartalet barkar och om en vinstvarning måste lämnas sker det oftast under den perioden.
Tunga vinstvarningar har hittills kommit från bland andra JP Morgan, EDS och Lucent.
Effekterna blir också tydliga i Stockholm och för ett exempel på det behöver man bara studera Electrolux nedgång på runt 10 procent under tisdagen efter amerikanska Maytags vinstvarning.
Inför det tredje kvartalet tycks också den positiva trend beträffande takten i vinstvarningarna som funnits i USA de senaste kvartalen vara på väg att brytas. Tidigare i år har antalet vinstvarningar stadigt sökt sig nedåt kvartal för kvartal, men nu ökar de alltså igen.
”Om jag vore en pilot som skulle flyga genom rapportsäsongen skulle jag be passagerarna spänna fast sina säkerhetsbälten”, säger Marc Gerstein, strateg på Multex, till tidningen USA Today.
Av de knappt 900 uppdateringar som hittills lämnats från de amerikanska företagen har över hälften varit vinstvarningar, visar statistik från First Call.
Det är en ökning med 10 procentenheter jämfört med föregående kvartal.
Ännu sämre är läget om man jämför förhållandet mellan de positiva och de negativa uppdateringarna. För varje höjning av vinstprognosen kommer 2,2 vinstvarningar. Så här långt in i förra kvartalet var det förhållandet 1,1.
Halvårsrapporterna har uppenbarligen fått analytikerna att revidera ned sina optimistiska prognoser om vinsttillväxten för de amerikanska bolagen i det tredje kvartalet. Vid halvårsskiftet väntade sig analytikerna en vinsttillväxt för det tredje kvartalet på 16,6 procent för bolagen i S&P 500. Idag har den prognosen halverats till 8,5 procent och trenden är fortsatt negativ.
”Vinsttillväxten är mer svårprognostiserad än den varit på 60 år”, säger Richard Bernstein, strateg på Merrill Lynch, till USA Today.
Även för det fjärde kvartalet rör sig prognoserna stadigt nedåt. Från att vid halvårsskiftet ha legat på en vinsttillväxt på 27,7 procent är de nu nere i 21,3 procent. Teknologisektorn är, föga överraskande, hårdast drabbad där vinstprognoserna mer än halverats för innevarande kvartal.
Fortfarande är dock läget i år bättre än det var förra året. Då var andelen vinstvarningar i förhållande till uppgraderingar uppe i hela 3,2 vid den här tidpunkten.
Facit för vinsttillväxten då blev minus 21,6 procent, i år ser det trots allt fortfarande ut som om en viss tillväxt ska kunna ske om än inte fullt så stor som analytikerna en gång trodde.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.