”Vinstvarningar i USA påverkar inte svenska aktier”
Det som sänkte Nasdaq under torsdagen och Stockholmsbörsen under fredagens inledande handel är framför allt den tilltagande oron i Mellanöstern och vinstvarningen från det amerikanskabyggvaruhuset Home Depot. Företaget har betraktats som en mycket pålitlig tillväxtmaskin, och gårdagens vinstvarning ger ytterligare indikation på att den amerikanska ekonomin mattas av.
Home Depot är bara en i raden av alla amerikanska vinstvarningarna som drabbat också Stockholmsbörsen. Logiken bakom detta är dock svår att finna, menar analytiker Ekonomi24.se talat med.
”Flera svenska företag kom in med sämre resultat än förväntat för andra kvartalet och varnade i rapporterna om ett sämre tredje kvartal, vilket gjorde att analytikerna sänkte sina förväntningar. I USA var det tvärtom där halvårsrapporterna var mycket starka och ledde till att analytikerna justerade upp sina prognoser, vilket kan ha bidragit till alla dessa vinstvarningar. Dessa har inte alltid med någon större logik drabbat även svenska aktier, så därför borde de svenska rapporterna för tredje kvartalet kunna överraska positivt”, säger Johan Voss-Schrader, analyschef på Hagströmer & Qviberg.
Peter Lindquist, strateg på HSBC, är också inne på linjen att de amerikanska vinstvarningarna inte har någon större bäring på europeiska företag. Det finns dock andra orosmoln på himlen.
”De amerikanska vinstvarningarna kan i huvudsak härledas till den starka dollarn och säger därför inte så mycket om läget i Europa. Däremot kommer de europeiska räntehöjningarna så småningom att leda till minskad konsumtion vilket kan leda till vinstvarningar och sämre rapporter längre fram”, säger Peter Lindquist.
Hur går börsen det närmaste halvåret? ”På ett halvt års sikt är vi negativa till börsen, det är inget snack om det, även om det är möjligt att vi når en botten någon gång i höst. Innan det vänder behövs det klarare signaler om framför allt den amerikanska ekonomin. Vissa tecken tyder nu på en nytändning av den amerikanska ekonomin, vilket i så fall kommer att leda till ytterligare räntehöjningar”, säger Peter Lindquist.
På Hagströmer & Qviberg är man lite mer optimistiska. ”Du får mitt standardsvar. Jag brukar säga 10 procent på ett års sikt så du får 5 procent på ett halvårs sikt, men eftersom vinterhalvåret brukar vara den bättre perioden och börsen fallit så kraftigt säger jag 10 procent”, säger analyschefen Johan Voss-Schrader.
På HSBC arbetar man med globala portföljer, och en av få svenska aktier som får rekommendationen köp är Ericsson.
”På ett europeiskt plan är vi negativa till framför allt cykliskt och teknologi, medan vi är mer positiva till defensiva sektorer som matvaruåterförsäljare och finansaktier. I Sverige är vi dock positiva till Ericsson men skeptiska till bankerna”, säger Peter Lindquist, som får visst medhåll av Johan Voss-Schrader.
”Vi tror att teknologi generellt sett kommer att repa sig, framför allt som produktivitetstillväxten i USA, understödd av IT-investeringar, inte verkar mattas av. Ericsson ligger väldigt bra till inför 3G-förhandlingarna. Operatörerna måste få upp infrastrukturen mycket snabbt för att täcka sina stora investeringar i licenser. Det är säljarens marknad som råder och Ericsson är störst och bäst på området Jag har svårt att förstå varför man pressat ner aktien så här, men det är förmodligen amerikaner som säljer och nordiska förvaltare har redan så hög andel som man får ha i dessa papper, så de kan inte ta emot utbudet”, säger Johan Voss-Schrader.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.