Vinstras hotar utdelningarna

Är du aktieägare i OM är det kört med utdelning i år. Och har du Ericsson eller ABB finns det stor risk för sänkning. Det svaga vinståret 2001 har grävt djupa hål i bolagens balansräkningar. Runt tio bolag kommer sannolikt helt slopa utdelningen och lika många sänka sina utdelningar i vår.

Förra veckan deklarerade sko- och accessoarkedjan Wedins att de slopar utdelningen för att få rätsida på finanserna. De lär inte bli ensamma om att göra utdelningshungriga aktieägare besvikna.

En handfull bolag, däribland OM, saknar efter de svaga resultaten 2001 fria medel och får enligt aktiebolagslagen inte ge någon utdelning. Finnveden och LGP Telecom är andra som troligen kommer att passa eftersom de nyligen dragit in nya friska pengar från aktieägarna.

Totalt kommer sannolikt ett tiotal bolag som förra året delade ut pengar att helt dra in utdelningen i år. Ungefär lika många bolag kan komma att dela ut ett mindre belopp än i fjol. I riskzonen finns ABB och Ericsson.

Frågan om utdelning är högaktuell och håller just nu på att beredas av företagsledning och styrelse. I bokslutskommunikéerna ska förslaget till bolagsstämmorna vara klart. Sammanlagt tror tidningen Affärsvärlden att börsbolagen kommer att dela ut 1 procent mindre än i fjol.

Trots att utdelningen har minskat i betydelse till förmån för återköp, inlösen, extrautdelningar och avknoppningar så har de fortfarande ett starkt symbolvärde. Sänkt utdelning uppfattas som en kraftig varningssignal att bolaget har kortsiktiga finansiella problem eller att ledningen tror att det kommer att gå sämre framöver. Bolagen som sänker kan delas in i fem olika kategorier. De i de tre första kommer antagligen att slopa utdelningen helt.

1)Företagen som inte får dela ut En handfull tidigare utdelande bolag har förbrukat sitt fria och utdelningsbara kapital. I fjol överförde OM en halv miljard kronor till aktieägarna. Tillsammans med ett utflöde på 220 Mkr för optioner och en förlust på drygt 130 Mkr har det egna kapitalet krympt ihop från 2,9 till 2 miljarder kronor i den senaste rapporten. Det motsvarar i princip aktiekapitalet och övrigt bundet eget kapital vid årsskiftet 2000/2001. Troligtvis kommer därför styrelsen att föreslå noll kronor i utdelning nästa vecka när bokslutskommunikéen dimper ned. Samma sak lär gälla för de tre IT-konsulterna Enea, Modul1 och MSC.

2)Bolagen som inte borde dela ut Att först ta in pengar i en nyemission och sedan dela ut dem gynnar bara skattmasen som skär emellan med 30 procent på varje utdelningskrona. Så givmilda eller kortsiktiga lär inte styrelserna i Finnveden eller LGP Telecom vara efter höstens räddande nyemissioner. 3)De som går med storförlust Trion Nordiska, SAS och Scribona har visserligen pengar att dela ut. Men samtidigt gör de stora förluster. För SAS kan det vara extra känsligt att dela ut samtidigt som bolaget kraftigt skär ned på antalet anställda. Staten är ju huvudägare och det dessutom är valår.

4)Sannolika utdelningsminskare Spekulationerna har gått varma huruvida jättarna ABB och Ericsson skulle ha råd med utdelning i år. ABBs finansiella situation är ansträngd och soliditeten var låga 23 procent vid niomånadersrapporten. Ericssons likviditet har varit en följetong under hösten. Telekombolagets finanschef Sten Fornell har arbetet för högtryck för att omvandla tillgångar till kassa. Även en nyemission har funnits med i ryktesfloran. Troligen vågar dock ingen av bolagen helt hoppa över utdelningen.

Andra som väntas minska är Hagströmer & Qviberg. Investmentbanken delade i fjol ut en femtedel av det egna kapitalet eller 88 Mkr. En repris är utesluten. Pengar saknas och nettoförlusten de första nio månaderna var 31 Mkr.

5)Investment- och förvaltningsbolagen Investmentbolagen har skattefrihet för mottagna utdelningar som slussas vidare till aktieägarna. Men investmentbolagen har fått se sina aktieportföljer minska i värde och förmodligen blir utdelningarna lägre under våren. Svolder, Bure och Skanditek är tre bolag där det blir magert i år, i Skanditek är noll kronor den bästa gissningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.