”Vinstras är redan inprisade”
Vad tror du om börsen och konjunkturen framöver?
– Vi har alla underskattat kreditkrisens effekt på den reala ekonomin. Nu står vi inför en ganska abrupt konjunkturavmattning, vilket skapar en osäkerhet om vart konjunkturen och vinstutvecklingen är på väg. Det finns anledning att anta att marknaden blir väldigt volatil under det kommande året, men om man orkar lyfta blicken har marknaden prisat in väldigt kraftiga vinstfall. För en långsiktig placerare som tittar ett två år framåt börjar det se väldigt intressant ut. Att våga ha en kortsiktig kvalificerad syn är jättesvårt i nuvarande klimat.
Hur ska man se på värderingen och prognoserna för den svenska börsen?
– Stockholmsbörsen värderas till p/e-tal om 8,5 på 2009 års prognoser. Då tror jag i och för sig att prognoserna ligger för högt, de släpar ofta efter, vilket säkert är fallet även denna gång. Fast med detta sagt kan vinsterna falla med 30-35 procent, och i en del fall ändå upp till 40 procent, och det skulle fortfarande vara inprisat. Tyvärr är marknaden väldigt momentumstyrd, vilket gör att även bra aktier inte orkar stå emot i det korta perspektivet när det kommer negativa nyheter.
Finns det något ljus i allt mörker?
– Till det positiva hör att räntorna är kraftigt på väg ned och att interbankmarknaden håller på att tina upp. Den panikartade stämningen över att vi stod inför en systemrisk har minskat, i stället handlar det om att man är orolig för konjunkturen.
Vad säger du om den senaste rapportperioden?
– Rapporterna var mindre intressanta av det skälet att den stora inbromsningen i konjunkturen skedde i slutet av september eller i början av innevarande kvartal.
Blir det en lång kris?
– Det är svårt att veta, men jag tror att den blir längre än det historiska snittet som efter andra världskriget har legat på tio månader. Om vi leker med tanken att USA gick in i recession i september, så kanske konjunkturen bottnar i slutet på 2009. Det är svårt att tro på någon uthållig uppgång innan dess. Marknaden kommer antagligen att vara ganska tradingbetonad inom ett brett intervall under denna period, men det är väl rimligt med en varaktig vändning under andra halvåret 2009.
Ska man ligga över- eller underviktad i aktier?
– Om man tänker sig något slags genomsnittsportfölj skulle jag ligga ganska normalt viktad. Men det kommer att vara väldigt svängigt, så det gäller att köpa på sig när det kommer nedgångar.
Vilka bolag tycker du man ska titta på nu?
– Jag tror man ska fokusera på lite större bolag generellt. Företag med bra balansräkningar, starka kassaflöden och höga direktavkastningar, detta gäller särskilt i tider av oro.
Några särskilda bolag?
– Vi gillar H&M som kvalificerar sig på egna meriter, andra är schweiziska Roche och Nestlé. Även Inditex känns väldigt nedkört, och Alfa Laval har en bra ledning samt är intressant ur ett energisparperspektiv.
Det där var väldigt mycket konsumtion. Vad säger du om råvarubolagen?
– Vi är lite förvånade över hur kraftigt oljepriset kommit ned. Tittar man på företag som British Gas, BP och Statoil Hydro känns det som de här aktierna kommer tillbaka. Långsiktigt finns det en utbudsproblematik på oljemarknaden.
Alecta var med och stoppade budet på Tradedoubler, sedan dess har kursen tappat merparten av sitt värde. Hur ser ni på bolaget i dag?
– Beslutet togs före min tid på Alecta, men det är inget att sticka under stol med att det har varit en besvikelse. Bolaget har en intressant position långsiktigt, men vinsterna har utvecklats sämre än väntat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.