Mips
Vinnarfonderna på Mips rapportrusning
Aktien är i skrivande stund upp över 4 procent och har därmed stigit 50 procent sedan årsskiftet, vilket gynnar flera fonder med stora innehav i det så kallade ingrediensbolaget.
I toppen i ägarlistan för aktivt förvaltade fonder, sorterat efter portföljvikt, återfinns Consensus-fonderna Consensus Småbolag och Consensus Sverige Select. Detta enligt analystjänsten Morningstar.
Mips-innehavet hade en portföljvikt om 10,4 procent i Consensus Småbolag vid utgången av april, medan portföljvikten var ett par procentenheter lägre i Consensus Sverige Select.
Consensus-förvaltaren Anders Wright uppger i en kommentar att han ser positivt på morgonens kvartalsrapport.
“Det var ett litet kvartal men visar tydligt på skaleffekterna i affären. Att bolaget har en rörelsemarginal på över 25 procent i ett litet kvartal (endast 45 miljoner kronor i omsättning) visar tydligt att en marginal på över målet om 40 procent bör nås om tillväxtresan fortsätter”, kommenterar förvaltaren och fortsätter:
“En annan positiv punkt är att man ökar satsningen på hockeysegmentet, vilket förhoppningsvis kommer bidra till tillväxten efter 2020”.
Lancelot Avalon är en annan aktivt förvaltad fond med ett stort innehav i Mips. Mips stod för 7,1 procent av den fondens portfölj vid utgången av mars.
Lancelot-förvaltaren Erik Bertilsson uttryckte i samband med den föregående kvartalsrapporten att det finns en väldigt stor potential för Mips på längre sikt och även efter 2020, vilket är året som bolagets nuvarande finansiella mål sträcker sig.
Andra fonder med större positioner i Mips är Carnegie Swedish Small Cap, Enter Småbolagsfond, Swedbank Robur Microcap och Core Ny Teknik. Innehavets portföljvikt i dessa fonder varierade mellan 4,1 till 2 procent, vid den senaste innehavsrapporteringen för Morningstar.
Mips omsättning i det första kvartalet uppgick till 44,9 miljoner kronor (23,6), en ökning med 90 procent mot föregående år. Justerat för valutaeffekter var ökningen 71 procent. Rörelseresultatet blev 11,8 miljoner kronor (1,8), med en rörelsemarginal på 26,3 procent (7,6).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.