Årets IPO
Vinnaren Idun: ”Vi blir aldrig bäst på att köpa många bolag – vi ska ha rätt bolag”
Idun Industrier grundades 2013 av arbetande ordförande och huvudägare Adam Samuelsson och satsar på ägande och utvecklande av främst mindre svenska tillverkande industrier. Man har en uttalad förvärvsstrategi och målet är att öka Ebita med15 procent per år över tid.
”Av det ska omkring 5 procent vara organiskt och resten förvärv. Vi har en bra förvärvskapacitet efter då vi tog in kapital i samband med noteringen och en obligation tidigare i år, men vi har inte bråttom. Vi kommer aldrig bli bäst på att köpa många bolag utan för oss handlar det om rätt bolag, att ha väsentligt mer rätt än fel. Vi vet vad vi letar efter och köper också helst bolag tillsammans med entreprenören eller ledningen”, säger Karl-Emil Engström, VD på Idun Industrier.
I dagsläget rymmer portföljen 15 bolag med en omsättning på knappt 1,2 miljarder inom vitt skilda områden.
”Vårt fokus är nischade svenska tillverkande bolag. Helst med egna produkter och en stark ställning inom sin nisch. Vi hade ett riktigt starkt år 2021 men även 2020 var bra, trots pandemin. Det visar på den riskspridning som finns i portföljen,” säger Karl-Emil Engström.
SKILLNADEN MOT PRIVATE EQUITY
Flera av de anställda (man är i dagsläget bara sex personer på hela företaget) och styrelse har en bakgrund inom private equity. Man köper oftast från entreprenörer eller familjer som tycker det är dags att släppa taget men gärna är kvar som delägare.
”Vi försöker så långt det är möjligt ta fram våra egna affärer genom relationer vi kan ha byggt upp över lång tid och satsar främst på välskötta bolag. Förutom att vi inte säljer bolag så har vi till skillnad från private equity inte nödvändigtvis någon ny strategiplan eller liknande för bolaget utan vi försöker förvalta och utveckla det som historiskt gjort bolaget framgångsrikt,” säger Karl-Emil Engström.
“PRISERNA HAR STIGIT”
Det är onoterade bolag som gäller för Idun Industrier och på den marknaden är priserna, särskilt på mindre bolag, betydligt lägre än för noterade bolag. De tenderar också att vara mindre volatila.
”Vi tenderar att köpa bolag på 5–8 gånger Ebita men då innehåller också ofta fastigheter relaterade till verksamhet. Trenden har nog också varit att priserna stigit”, säger Karl-Emil Engström.
Iduns senaste investering, 70 procent av aktierna i 2 B Best Business, gjordes i december förra året till en multipel om knappt 8, inklusive en fastighet. Börsen ger i sin tur Idun en Ebita-multipel på 19.
Pristagarna har valts ut enligt IPO-guidens ramverk som du kan läsa mer om på sidan Så funkar Årets IPO.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.