Avanza trumfade storbankerna – tog hem tre priser

Storbankerna lös med sin frånvaro under prisutdelningen av bästa rådgivare 2021. Avanza däremot prisades i tre kategorier under Årets IPO. Det försämrade noteringsklimatet har dock blivit påtagligt. "Pågående projekt har varit i avvaktande tillstånd", säger Pauline Holst Blomqvist på Avanza till Afv.
Avanza trumfade storbankerna – tog hem tre priser - arets_ipo_2022_srgb_RGB__DSC0565
Martin Ek och Pauline Holst Blomqvist. Foto: Tobias Ohls

De två noteringar i miljardbolagsklassen som Avanza Bank var huvudrådgivare för i fjol fick i genomsnitt 0,5 flaggor av IPO-guiden. Räknat som medianvärde var kursutvecklingen för de två noteringarna 52% bättre än OMXS30-index. Det räckte för att vinna kategorierna Kvalitet och Kursutveckling i klassen Miljardbolag. Avanza tog också hem priset för Kvalitet i kategorin Småbolag, där banken var huvudrådgivare i tre noteringar.

Störst uppmärksamhet av Avanzas noteringar fick Idun Industrier, som i år mottog Juryns stora pris för en kombination av inga flaggor och exceptionell kursutveckling. Aktien har stigit 206% mer än OMXS30.

”Vi fokuserar på kvalitativ rådgivning och kvalitativa bolag. Det tror jag är en nyckel”, säger Pauline Holst Blomqvist, chef för corporate finance-avdelningen, om Avanzas strategi.

”Vi arbetar bara med bolag som har en bra affärsmodell, erfaret team och sunda värderingar, vilket ökar sannolikheten för att det ska gå bra. Sen tycker vi det är viktigt att ha ett vettigt förhållningssätt till en transaktion, både vad gäller struktur och värdering i en stundom upptrissad kapitalmarknad”.

Gör det att man blir återhållsam? 

”Det gör det absolut. Givetvis finns det intressanta bolag och investeringsmöjligheter utanför de vi arbetar med, men vi har också ett ansvar gentemot den stora plattformen, som till stor del består av privatpersoner. Vår uppgift är att möjliggöra investeringsmöjligheter för våra kunder och allmänheten, som annars bara åtnjuts av institutioner. Då blir den här kvalitetsaspekten väldigt viktig.”

För Avanza har det försämrade noteringsklimatet blivit påtagligt och den höga volatiliteten har försvårat värderingar. Fler transaktioner sker i stället i den onoterade miljön i väntan på stabilitet, menar Pauline Holst Blomqvist.

”För alla aktörer innebär omvärldsläget att man behöver avvakta. Riskaptiten gick ner drastiskt och pågående projekt har varit i avvaktande tillstånd, även om de rullat på bakom kulisserna.”

Har ni pausat några noteringar? 

”Nej, men det går kanske i långsammare takt och vad som ofta sker i stället är transaktioner i den onoterade miljön, med till exempel pre-IPO:s. Den aktiviteten ökar när det är skakigt på den publika marknaden.”

Pristagarna har valts ut enligt IPO-guidens ramverk som du kan läsa mer om på sidan Så funkar Årets IPO.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group