”Vinnare på skattelättnad”

Mattias Martinsson som förvaltar Tundra Frontier Opportunities diskuterar frontier markets, bra portföljbolag, och de branscher han helst undviker.

Hur långt ut på riskkurvan hamnar den här fonden?

– Faktum är att i termer av volatilitet så är den här fonden mindre riskfylld än till exempel Stockholmsbörsen. Skälet till det är att vi sprider risken genom att investera i flera olika länder där utvecklingen skiljer sig åt. Om det är oroligt i Pakistan så behöver det inte nödvändigtvis vara oroligt i Vietnam samtidigt.

Vad menas egentligen med ”frontier markets”?

– I en svensk jämförelse skulle man kunna kalla det Nordic Growth Market för tillväxtmarknader. Det är en kategori under emerging markets där länder som inte har kommit lika långt i sin kapitalmarknadsutveckling hamnar. Färre analytiker följer dessa marknader vilket ökar såväl potential som risk.

Och i vilka av de här länderna investerar ni?

– Vi gör ett urval på 7–8 länder åt gången. Vanligtvis undviker vi gulfländerna och ­fokuserar i stället på befolkningsrika länder med låg ekonomisk utvecklingsgrad där vi ser en möjlighet att den ekonomiska tillväxten når 6–7 procent inom tre år. Vi har kontor i både Karachi och Ho Chi Min-staden med analytiker på plats som gör det möjligt att verkligen gå på djupet när vi analyserar de enskilda bolagen. Just nu har vi investeringar i framför allt Pakistan, Vietnam, Bangladesh, Nigeria, Kenya, Egypten och Sri Lanka.

Vilken typ av bolag vill du ha i portföljen?

– Jag undviker cykliska branscher som energi och råvaror. Det vi letar efter är bolag med starka varumärken och bra marknadspositioner som kan kontrollera sin egen prissättning. Det handlar ofta om bolag inom konsumentvarusegmentet. Vi har också en stor övervikt mot läkemedelsbolag, hälsovården är ofta eftersatt i de här länderna och när människor börjar få högre levnadsstandard är läkemedel och bättre hälsa bland det första de lägger pengar på.

Kan du ge ett exempel på ett typiskt bra portfölj­bolag?

– Vietnamesiska Saigon General Services är en av de ledande bilåterförsäljarna i Vietnam, som bland annat säljer Toyota, Ford och Volvo. Bolaget har ungefär 10 procent av marknaden. På personbilsmarknaden i Vietnam uppgår nybilsförsäljningen till cirka 230 000 bilar om året, ungefär som i Sverige, men befolkningen är 90 miljoner. I utvecklade länder som Sverige och USA är det mellan 2,5 och 4 procent av bilägarna som byter bil varje år – i Vietnam är motsvarande siffra 0,3 procent. Det betyder att det finns en jättestor potential för ökad ­bilförsäljning i takt med att det ekonomiska välståndet ökar i landet. En speciell knorr med det här bolaget är att det också driver verkstäder och säljer reservdelar. Och marginalen inom serviceverksamheten är 30 procent, jämfört med 4 procent på nybilsförsäljningen.

Du nämnde läkemedel, har du något exempel på det?

– Ja, vi har ett innehav i ett läkemedelsbolag i Pakistan som heter Ferroz. Bolaget är specialiserat på behandling av hepatit C. I Pakistan finns det ungefär 10 miljoner människor som är drabbade av sjukdomen, men mindre än 100 000 av dem behandlas. Det passar precis in i scenariot att efterfrågan på behandling kommer att öka i takt med att levnadsstandarden stiger.

Vad har ni för investeringar i Egypten?

– Ett nytt innehav är GB Auto, ett biltillverkningsföretag som monterar kända ­varumärken som Hyundai på plats i Egypten. Landet har en flera år lång kris bakom sig, men tog ett viktigt steg framåt i november då valutan släpptes fri. Det finns också flera reformförslag, bland annat en skattelättnad för inhemsk tillverkning som i ett slag skulle ge GB Auto en 20-procentig kostnadsfördel jämfört med importerade bilar. Och den ­underliggande potentialen är ännu större än i Vietman. Befolkningen är drygt 80 miljoner och den nuvarande nybilsförsäljningen ligger på bara 70 000 bilar per år.

Mattias Martinsson

Förvaltar: Tundra Frontier Opportunities.

Förvaltat kapital: Cirka 750 miljoner kronor.

Utveckling: Cirka +5 procent hittills i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.